HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Negativna ocjena revizora za mostarsko JP "Parkovi": Skoro pola miliona KM nabavki mimo zakona

JP „Parkovi“ Mostar: Ugovori o djelu za redovne poslove ( Arhiv)

M. RENER-SMAJOVIĆ

2.8.2017

Najmanje 473.000 KM vrijednih roba i usluga, kao što su gorivo, kancelarijski materijal, autodijelovi, polovni kamion, Javno preduzeće „Parkovi“ Mostar nabavilo je ne poštujući Zakon o javnim nabavkama.

Tužbe radnika

Ovo je bio jedan od razloga zbog kojeg je Ured za reviziju institucija u FBiH dao negativnu ocjenu ovom preduzeću za usklađenost sa zakonima i drugim propisima u prošloj godini.

- Za sve izvršene nabavke nisu provođeni postupci nabavki propisani Zakonom o javnim nabavkama, nisu donošene odluke o provođenju nabavki niti su sklapani ugovori s dobavljačima. Društvo nije donijelo plan nabavki za 2016. godinu, samo je u planu prihoda i rashoda navedena planirana nabavka osnovnih sredstava u iznosu od 133.000 KM - dio je izvještaja revizora koji su prvi put revidirali rad ovog javnog preduzeća za obavljanje komunalnih usluga.

Jedna od ključnih zamjerki bila je i što preduzeće „Parkovi“ Mostar plaće svojih radnika obračunava po satnici manjoj od minimalne, što je uzrokovalo oko 45.000 KM teške tužbe. Istovremeno, neto plaća direktora iznosila je 2.370 KM.

Ono na što je skrenuta pažnja je što ovo javno preduzeće ima v. d. direktora još od 2008. godine, nema Skupštinu ni Nadzorni odbor. Naime, firma je otišla u stečaj 2002. godine i stečaj je obustavljen 2008., kada je firma izmirila svoje obaveze i nastavila s radom. Međutim, Grad Mostar kao pravni sljednik gradskih općina-osnivača nije preuzeo osnivačka prava i obaveze pa stoga poslovanje i organizacija preduzeća „Parkovi“ nisu usklađeni sa Zakonom o privrednim društvima i Zakonom o javnim preduzećima.

Revizori su ukazali i na to da se sklapaju ugovori o djelu za poslove koji čine redovnu djelatnost firme, kao što su vrtlar i knjigovođa. Tako je za ugovore o djelu prošle godine isplaćeno oko 27.000 KM.

Upitan rezultat

Inače, ova firma je u prošloj godini zabilježila dobit od oko 7.000 KM, ali na teret rashoda nisu ispravljena sva potraživanja od kupaca koja su zastarjela, a što je trebalo uraditi pa je upitan finansijski rezultat.

Polovno vozilo

Kada je riječ o nabavkama, između ostalog je na goriva i maziva utrošeno oko 160.400 KM i nabavke su vršene od firme „Lamina“ Mostar. Polovno teretno vozilo Man je za skoro 70.000 KM nabavljeno od Općine Janjina Hrvatska, blizu 7.000 KM kancelarijskog materijala nabavljeno je od „Antonio Commerce“ Mostar, oko 60.400 KM utrošeno je na autodijelove i održavanje vozila od četiri firme... 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.