HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Nakon petodnevne borbe, u Čapljini bolje stanje: Vatra ostavila pustoš iza sebe, sačuvani ljudski životi i imovina

Zgarište u Hodbini: U noći sa srijede na četvrtak bilo kritično

Piše: M. HODŽIĆ - M.Sm

25.8.2017

Iza čapljinskih vatrogasaca i mještana ugroženih naselja pet je dana neprestane borbe s vatrenom stihijom koja je poharala šumsko bogatstvo i ekosistem. Nastala je ogromna šteta koja će se tek zbrajati, ali najvažnije je sačuvano - ljudski životi i imovina.

Nije kritično

- Nastala je zaista ogromna šteta na šumi, u prirodi, ali nije izgorio nijedan objekt. Pet dugih dana je iza nas, stalna borba s vatrom koja je prijetila naseljima. Na terenu su bili svi naši ljudi, vojska, mještani, a djelovao je i helikopter OSBiH. U jednom momentu u Trebižatu požar je gasilo skoro 500 ljudi - kazao nam je jučer Mate Jurković, komandir Vatrogasne jedinice Čapljina.

Svi požari koji su prijetili u Čapljini su ugašeni, istakao je Jurković, osim u Dretelju, gdje još gore borovi pa postoji mogućnost ponovnog razbuktavanja.

- No, naše ekipe su na terenu i rješavaju to. Također, jutros (četvrtak, op. a.) u Šurmancima i na Bivoljem Brdu izbila su dva požara, ali nije bilo kritično. I jutros je u Čapljini bio stacioniran helikopter OSBiH u slučaju da treba djelovati, ali nije bilo potrebe - naveo je Jurković.

Mnogo je bolja situacija i na požarištima na području trebinjske općine. Komandir Teritorijalna vatrogasne jedinice Trebinje Tripo Ćuk potvrdio nam je da je jučer bio aktivan samo jedan požar na platou Trebinjskih brda, u rejonu sela Plani Doli, koji nije prijetio kućama.


Pomoć iz zraka

Prema riječima dežurnog dispečera Profesionalne jedinice Mostar, konačno je ugašen požar na podveleškom platou. Na području Hodbine u noći sa srijede na četvrtak bilo je kritično. Stanje je jučer bilo stabilnije, ali je u poslijepodnevnim satima ponovo buknuo požar koji je gasila jedna vatrogasna ekipa. U poslijepodnevnim satima izbio je i požar na Vardi, a na teren su upućeni četiri vozila i 11 mostarskih vatrogasaca. 

Također, sjeverno od Mostara, na lokalitetu Drežnica - Blatačke lazine, izbio je šumski požar, a zbog nepristupačnosti terena od ranih jutarnjih sati i u više navrata djelovao je helikopter OSBiH.

U općini Konjic aktivan je bio požar na području Javorika te Donjeg Sela i Viništa. Na terenu su, osim vatrogasaca, bili i pripadnici Šumarstva Konjic, a upućen je i zahtjev za pomoć u gašenju iz zraka.  

Helikopteri izbacili više od 117 tona vode 

- Pripadnici OSBiH posljednjih dana dali su aktivan doprinos na gašenju požara u općinama Berkovići, Čapljina i Čitluk. Helikopteri OSBiH, djelujući na područjima zahvaćenim požarima, ostvarili su 10,3 sata naleta, pri čemu je izbačeno više od 117 tona vode - naveli su iz Ministarstva odbrane BiH.

Milićević: Nadam se kiši

Jelka Milićević, federalna ministrica za finansije, jučer se nakon sjednice Vlade FBiH, kao komandant Štaba civilne zaštite FBiH, osvrnula na požare u Hercegovini.

- Očito je da svi naši raspoloživi kapaciteti ne mogu odgovoriti ovoj situaciji i rekla bih da su, uglavnom, požari podmetnuti, jer znakovito je da se stvaraju linije koje ugrožavaju materijalna dobra i ljude. Po ko zna koji put spoznalo se da nemamo dovoljno ni ljudskih kapaciteta, a ni opreme. Iskreno se nadam da će pasti jedna dobra kiša - kazala je Milićević.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.