HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Grad na Neretvi postaje galerija ulične umjetnosti

Oslikavat će nove murale na ulicama grada

M. SMAJKIĆ

30.8.2017

Iako su u početku stidljivo krenuli, organizatori Festivala ulične umjetnosti u Mostaru ili Street Arts Festivala, kako glasi službeni naziv ove manifestacije, iza sebe imaju odlične rezultate. 

Tako će prvi put ove godine, sada već šesto izdanje ovog festivala imati i svoju drugu fazu, koja će trajati od 8. septembra do 10. oktobra.

Turistička atrakcija 

Prema riječima menadžerice Marine Đapić, festivalska priča koja je započela u junu, kada je uspješno realizirana prva faza, bit će nastavljena uz podršku donatora, a to su Ambasada SAD u BiH te Agencija za lokalnu demokratiju (LDA) iz Mostara.

Zahvaljujući ovom festivalu, grad na Neretvi postaje najveća galerija ulične umjetnosti u regiji, u koji će, uskoro, kako nam je Đapić kazala, stići umjetnici iz Sarajeva, Tuzle, Ljubljane, Zagreba, Berlina, ali i SAD, i koji će oslikavati nove murale na ulicama grada. Usto, bit će organizirani brojni prateći sadržaji za sve generacije, od raznih radionica do izložbi i koncerata.

- Mostar, definitivno, zahvaljujući umjetnicima iz cijelog svijeta, postaje poznat po street art umjetnosti. Uz podršku tih umjetnika koji uljepšavaju ruševine i čine Mostar prepoznatljivim kao centar urbane umjetnosti, ova priča sve više postaje i turistička atrakcija - kazala nam je Đapić.

Neke od lokacija na kojima će umjetnici intervenirati su Šantićeva ulica, Rudnik, Centar 3, Tekija, Dječiji dom Mostar, ali i druga mjesta, budući da je, kako je istakla, sve veći broj građana koji traže umjetničke intervencije na objektima.

Također, bit će nastavljena urbana transformacija napuštenog prostora nekadašnje kasarne na Konaku, koja je, zahvaljujući saradnji Festivala i Uprave JU Građevinska škola Mostar, dobila sasvim novu dimenziju te je osposobljena za umjetničko djelovanje.

Galerijski prostor

- U tom prostoru se sada nalazi festivalska galerija „Soba“, na čiji smo izgled ponosni i u kojoj će se, također, održavati izložbe tokom Festivala. Posebno mi je drago što Festival ima kvalitetan tim mladih ljudi koji predano i entuzijastično rade na njegovoj realizaciji, a to se ogleda u rezultatima koje postižemo - istakla je Đapić.

Ovogodišnji učesnici 

Umjetnici ovogodišnjeg festivala su: Mane Mei, Rikardo Druškić, Ljubomir Todorović, Izabela Rudolf (Isabelle Randolph), Erik Burke, Lo Milo, Maid Mide Redžić, Marko Zaky Zadro, Luka Tomić, Modul & Boris Bare, Dino Primorac, Nikolina Majdak, Alija Kamber, Semir Avdić, Vildana Hrnjić, „Bridge Across Broders Crew“ i „Band In The Room“.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.