HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar | Nakon što je Federalna vlada dala saglasnost: Vlada HNK još nije kupila hotel “Ero” od Zavoda

Hotel “Ero”: Buduće sjedište kantonalnih institucija

Piše: M. SMAJKIĆ

4.9.2017

Iako je prije više od mjesec Vlada FBiH dala Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO/MIO) saglasnost za provođenje postupka prodaje hotela “Ero” Mostar Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, ovaj objekt, nekadašnji Dom penzionera još nije postao sjedište kantonalne administracije. 

U toku pregovori

Kako nam je rečeno iz Vlade HNK, u toku su pregovori sa predstavnicima Zavoda radi definiranja kupoprodajnog ugovora, odnosno uvjeta, nakon čega taj dokument treba usvojiti Vlada HNK.

Slično nam je rečeno iz Zavoda PIO/MIO, u čijoj će se kasi od prodaje ovog objekta, čija je površina 9.591 kvadratni metar, naći 10,5 miliona KM, što će biti isplaćeno u četiri kvartala.

Nakon dva neuspješna pokušaja prodaje hotela, Upravni odbor Zavoda PIO/MIO donio je u decembru 2015. odluku o davanju saglasnosti za učestvovanje ovog zavoda kao ponuđača u postupku prikupljanja ponuda za nabavku poslovnog prostora u Mostaru, koji je raspisao Ured predsjednika Vlade HNK.

Kantonalna vlada za smještaj institucija HNK godišnje izdvaja 1,2 miliona KM. Ta bi sredstva, kazali su u Vladi HNK, bila dovoljna i preusmjerena za kredit za koji bi se zadužili kako bi isplatili kupovinu “Ere”.

U “Eri” je sjedište federalnih ministarstava obrazovanja i nauke te razvoja, poduzetništva i obrta, kao i Porezne uprave FBiH, Kantonalnog ureda Mostar, za šta se vlasniku Zavodu PIO/MIO FBiH godišnje plaća 429.338 KM. 

Plaćanje kirije

Tako je nejasno hoće li Federacija za smještaj pojedinih institucija i ustanova smještenih u “Eri” ubuduće kiriju plaćati Kantonu. Također, u ovom hotelu smještene su i pojedine kantonalne institucije, kao i drugi pravni subjekti.

Problem s radnicima

Prodaja i kupovina ovog objekta otvorila je i problem zbrinjavanja radnika “Ere”. Dok iz Zavoda PIO/MIO tvrde da to nije njihova nadležnost “nego poduzeća ili osnivača”, direktor ovog hotela Zvonko Raguž izjavio je nedavno za naš list da je njihov Sindikat sa Zavodom PIO/MIO sklopio sporazum o zbrinjavanju zaposlenika.

Osnivač hotela “Ero” je Grad Mostar, a iz Vlade HNK isključivo traže kupovinu objekta i pripadajućeg zemljišta.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.