HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U organizaciji Ministarstva za pitanja boraca HNK devetorica RVI dobila nova invalidska kolica

S jučerašnjeg uručenje kolica u Mostaru

Piše: M. Sm.

12.9.2017

Premijer Hercegovačko-neretvanskog kantona, Nevenko Herceg i ministar za pitanja boraca u Vladi HNK, Oliver Soldo, jučer su u prisustvu svih članova Kantonalne vlade devetorici stopostotnih ratnih vojnih invalida (RVI) uručili invalidska kolica s antidekubitalnim jastukom, čija je izrada koštala 43.000 KM. 

Riječ je o kolicima koja su, kako je rekao Soldo, izrađena prema specifičnim potrebama i tjelesnom oštećenju korisnika.

- Sa ovih devet i 12 koje smo dodijelili prošle godine, završili smo ciklus dodjele invalidskih kolica braniteljima u naredne četiri godine. Inače, sve naše programe, zahvaljujući stabilizaciji proračuna,uspjeli smo završiti znatno ranije – rekao je novinarima Soldo.

-

Herceg je, pak, istakao da je dodjela invalidskih kolica znak poštovanja prema onima koji su najviše stradali u ratu, a to su stopostotni invalidi.

- Nema nijedan razlog da ova Vlada i Ministarstvo ne ispune sve one obvezekoje proistječu iz prava, kao što su pomoć za liječenje, pomoć pri stambenom zbrinjavanju, te pomoć udrugama i zadrugama- naveo je Herceg.

Također, on je rekao da je ove godine povećan obim prava borcima te da je za podršku projektuzapošljavanja djece boraca izdvojeno 200.000 KM.

Među onima koji su jučer dobili nova kolica je Dario Balić iz Mostara koji je istakao da mu ova donacija jako puno znači.

Nakon primopredaje kolica, RVI su s predstavnicima vlasti u HNK na ručku upoznali s problemima s kojima se susreću.


Kašnjenje plaća

Novinare je zanimalo je li se okupljanjem svih ministara u Kantonalnoj vladi na ovoj ceremoniji javnosti željela poslati poruka da nema krize u vlasti HNK, na što je Herceg odgovorio:

- Nema krize. Ne znam ko je vidio krizu. Istina, imamo poteškoća i puno naslijeđenih problema, ali mislim da ćemo kao i do sada sve probleme riješiti i moramo.

- Također, upitan da kaže zbog čega kasne plaće budžetskim korisnicima, s obzirom na razne špekulacije Herceg je rekao da je ovaj mjesec trebalo malo više vremena za obračun zbog bajramskih blagdana. 


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.