HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Poražavajući podaci u Konjicu: Čak 65 posto penzionera živi od minimalne penzije

Masleša i Lepara: Ne vole kukati

Piše: M. Ć.

14.9.2017

U konjičkoj općini živi oko 4.300 penzionera. Čak 65 posto penzionera živi od minimalne penzije, što je poražavajuće.  

- Svakodnevno na vrata kucaju naši članovi, tražeći pomoć u raznim oblastima, a najviše za liječenje - kaže nam sekretar Udruženja građana penzionera/umirovljenika općine Konjic Selim Novalić.

Novalić: Traže pomoć

Odmah uz kancelarije Udruženja je i Klub penzionera, u kojem se članovi najstarije populacije u Konjicu okupljaju i druže uz tradicionalne igre - karte, šah i domine.

Tako u veselom društvu zatičemo Juru Restovića i Muhameda Džumhura, koji, kako nam rekoše, igranjem karti skrate dan pa manje razmišljaju o svakodnevnim brigama koje muče penzionere.

- Penzije su nam male, jedva preživljavamo, političari ništa ne rade, a imaju visoka primanja. Sramota je šta se radi od nas, penzionera - kaže nam Jure, dok njegov prijatelj Džumhur ističe da im klub znači mnogo.

Svoju jutarnju kafu s penzionerima redovno pije i Mujo Gakić.

- Kući popijem jednu, a ovdje se pije druga jutarnja - kaže Mujo i dodaje da penzioneri danas „tanko“ žive.

Na pitanje o političarima, odgovara: „Struju i politiku ne diraj, jer oboje ubija.“ Ističe da penzionerske dane uglavnom provodi u svom selu Gakići, gdje je najrahatniji, pomalo oko poljoprivrede i na čistom zraku.

Partiju šaha u Klubu penzionera u Konjicu igraju i Ramiz Masleša i Sado Lepara.

- Ne volim kukati, živim kako mogu, a penzija je minimalna, pa sam vam sve rekao - kaže Masleša, koji ističe da se čovjek „mora uklopiti u ono što ima“.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.