HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Mostar: Zatraženo izvršenje presude o nezakonitom imenovanju komesara

M. SMAJKIĆ

15.9.2017

Advokat Damir Sadović će uputiti prijedlog za izvršenje presude Kantonalnog suda u Mostaru o nezakonitom imenovanju policijskog komesara u HNK Ilije Lasića.

Pravni zastupnik

Sadović će, kako nam je potvrdio, to učiniti zbog isteka roka za provedbu pravomoćne i izvršne sudske presude, a kao pravni zastupnik bivšeg komesara policije Amira Begića.

Njegovu je žalbu, podsjetimo, uvažio Kantonalni sud te, preinačivši prvostepenu presudu, utvrdio da je provedena nezakonita procedura za izbor komesara u HNK.

Nekadašnji član Nezavisnog odbora za izbor i imenovanje policijskog komesara u HNK Senad Droce, koji trenutno u Sarajevu radi kao advokat, u izjavi za naš list kazao je da bi, shodno sudskoj odluci, policijski komesar, kao nosilac upravne vlasti, trebao postupiti u skladu s presudom.

- Dakle, najoptimalnije bi bilo da taj čovjek (Lasić, op. a.) kaže: ''Ja sam legalista, ta presuda me obvezuje, tiče se mene i ja taj posao više ne radim.'' Međutim, ako to on ne želi, imaju instrumentariji odnosno načini za provedbu presude, a to su prijedlog za izvršenje i izvršni postupak. Na kraju krajeva, samo treba izvršiti do kraja ono što je naložio Sud - istakao je Droce, poručivši da se ova priča mora držati unutar pravnih, a ne političkih okvira.

Dao ostavku

On je, podsjetimo, podnio ostavku na članstvo u Odbor, između ostalog, zbog načina provedbe procedure za izbor policijskog komesara. Njegovo mjesto u nastavku procedure ostalo je prazno, a na kraju je Odbor u krnjem sastavu, bez bošnjačkih članova, donio odluku o Lasićevom imenovanju.

Ne odlaže izvršenje

Iako su iz javnog pravobranilaštva HNK ustvrdili da će pokrenuti proces revizije na Vrhovnom sudu FBiH, Sadović je iznio da to ne odlaže izvršenje presude, s obzirom na to da je riječ o pravomoćnoj i izvršnoj presudi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.