HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Konjic: Posao za 56 varilaca, 50 galvanizera i 4 inžinjera

Zahvaljujući projektima za firme DIV I „SurTec“, mnogi će dobiti posao

M. ĆOSIĆ

21.9.2017

Agencija za ekonomski razvoj „Prvi korak“ s radom je počela početkom 2014. godine, a iza sebe ima niz projekata koji su rezultirali novim upošljavanjima na području konjičke općine. 

Akcioni plan

- U saradnji sa Službom za privredu, finansije i društvene djelatnosti, pripremili smo lokalni akcioni plan zapošljavanja za period 2015.-2018. godina, gdje su definirani ciljevi i prioriteti. U protekle dvije godine, kroz projekte neformalnog obrazovanja za različita deficitarna zanimanja, zaposleno je 165 osoba, koje su ranije bile evidentirane na birou rada u našem gradu. Trenutno privodimo kraju još dva projekta za firme DIV I „SurTec“, koji će rezultirati zapošljavanjem 56 varilaca, četiri mašinska inžinjera i 50 galvanizera - kazala nam je direktorica Agencije Ajla Greda.

Uz ove, u toku je implementacija projekta „Marginalizirane grupe žena“, u okviru kojeg je 10 Konjičanki pokrenulo svoje biznise, a sredstva u iznosu od 90.000 maraka podjednako su osigurali Općina Konjic i USAID.

- Početkom prošle godine pokrenuli smo i poslovni inkubator, u okviru kojeg mladim Konjičanima s dobrim idejama pružamo podršku u samom početku njihovog biznisa, osiguravajući im prostor i kompjutersku opremu - istakla je Greda.

Upravljaju ARK-om

Od februara upravljanje objektom ARK, poznatim kao Titov bunker, preuzeo je „Prvi korak“, a kako ističe projektni menadžer u agenciji Eldin Bubalo, za proteklih osam mjeseci 10.000 turista je posjetilo ovu atrakciju, koja je važila za jednu od strogo čuvanih tajni bivše nam zajedničke države Jugoslavije.

Mapiranje puta

- Radimo na promociji turističkih potencijala naše općine, a Titov bunker je najatraktivniji turistima koji dolaze iz raznih dijelova svijeta. Najviše je Slovenaca - ističe Bubalo.

Dodaje da je urađeno mapiranje puta do objekta, a u narednom periodu imaju u planu da prošire ponudu objekta ARK kroz otvaranje suvenirnice i još nekih sadržaja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.