HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U okviru prekogranične saradnje „Ri Tour“: Mostaru skoro 100.000 eura za uređenja turističkih destinacija

Piše: M. SMAJKIĆ

23.9.2017

Među brojnim projektima prekogranične saradnje je i „Ri Tour“, koji će biti realiziran u Mostaru u BiH, Solinu u Hrvatskoj te u Podgorici u Crnoj Gori. 

EU finansira

Riječ je o projektu kojim se želi poboljšati razvoj turističkih destinacija na rijekama Buna, Jadro i Morača i koji, uglavnom, finansira Evropska unija s milion eura.

Od tog kolača, Grad Mostar će dobiti skoro 100.000 eura, od čega je 84.500 eura bespovratnih sredstava.

Tako će u fokusu ovog projekta, kada je riječ o Mostaru, biti Blagaj, odnosno, Stjepan grad, tvrđava koja je 2003. godine proglašena nacionalnim spomenikom BiH, a koja je smještena u blizini čuvene Blagajske tekije, poput magneta, privlači turiste iz cijelog svijeta.

Stoga, u okviru ovog projekta, kako nam je rečeno iz Gradske uprave Mostar, bit će izgrađena infrastruktura za posjetioce, odnosno bit će uređena staza prema Stjepan gradu koja će uz zaštitnu ogradu biti i osvijetljena, kao i izgrađen vidikovac, budući da se sa ove tvrđave pruža fascinantan pogled na Blagaj, dolinu Neretve i rijeku Bunu.

Također, bit će postavljen i interaktivni turistički info-panel, a novac iz evropskih fondova bit će iskorišten za izradu Studije o potencijalu i turističkoj valorizaciji kule Stjepan grad u Blagaju.

Uz Grad Mostar, u ovom projektu učestvuje i Turistička zajednica (TZ) Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Obogatiti ponudu

- Kada je riječ o projektima prekogranične saradnje, onda je na prvom mjestu, rekao bih, razmjena znanja, iskustava i dobrih praksi. S druge strane, kada se radi konkretno o ovom projektu, sva pažnja je usmjerena na Blagaj, koji je posljednjih godina istinska turistička mikrodestinacija, a cilj nam je da obogatimo ponudu i da privučemo još veći broj turista - kazao nam je zamjenik direktora TZ HNK Semir Temim.

Mamac za bogatije turiste

Temim je naglasio da će u okviru ovog projekta biti izgrađena i šetnica uz lijevu obalu rijeke Bune, na kojoj će biti označena mjesta za odmor, kao i za ribare, kojima će, također, biti kupljena oprema, a s ciljem promocije „flyfishinga“, odnosno posebne vrste ribolova, koja predstavlja posebnu atrakciju za strane turiste i ljubitelje prirode i ribolova.

- Vjerujemo da ćemo na taj način privući i bogatije turiste, a vjerujem da će nam od koristi biti i promotivni filmovi koji će biti realizirani u okviru ovog projekta, a koje ćemo predstaviti na jednom od najpoznatijih sajmova turizma u Madridu - istakao je Temim.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.