HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

HNK: Doplatak od 25 KM, za opremanje beba 200 KM

Kampanju vodili članovi nevladinog sektora

M. HODŽIĆ

25.9.2017

Zahvaljujući upornoj maratonskoj kampanji nevladinog sektora za donošenje Zakona o zaštiti porodice s djecom u Hercegovačko-neretvanskom kantonu, nakon 18 godina, i ova kategorija stanovništva konačno će moći ostvariti svoja prava. Primjena Zakona počinje od 1. oktobra, potrebna sredstva su osigurana u budžetu HNK, a i Vlada je već donijela odluke kojima se utvrđuje iznos propisanih novčanih naknada.  

Utvrđen iznos 

Tako će, prema riječima Pere Pavlovića, portparola Vlade HNK, mjesečni dječiji doplatak iznositi od 25, odnosno od 35 KM za djecu bez jednog ili oba roditelja te za djecu s invaliditetom. Kada je u pitanju jednokratna pomoć za opremanje novorođenčeta, utvrđen je iznos od 200 KM.

- Naknada umjesto plaće ženi - majci u radnom odnosu dok odsustvuje s posla za vrijeme trudnoće, poroda ili njege djeteta utvrđena je u iznosu od 40 posto od prosječne plaće koju je ostvarila u razdoblju od pola godine prije korištenja porodiljskog odsustva. Naknada ženi - majci koja nije u radnom odnosu, iznosi 20 posto od prosječne plaće u FBiH u prethodnoj godini - naveo je Pavlović.

Istaknuo je da je ovim zakonom jasno propisano kome, do kada i pod kojim kriterijima pripadaju ova prava.

Zdravka Marić, direktorica Centra za socijalni rad Mostar, na skupu u Mostaru, održanom u sklopu kampanje "(Ne)Diskriminacija porodilja u FBiH", kazala je kako pozdravlja donošenje ovog zakona.

- Njime je propisano devet prava od kojih će se pet ostvarivati prema propisima jedinica lokalne samouprave - kazala je Marić.

Prenošenje prava

Mirjana Penava, direktorica nevladine organizacije “Forma F”, istaknula je da prenošenje tih prava u nadležnost jedinica lokalne samouprave pomalo zabrinjava, jer nije poznato hoće li one biti u mogućnosti da ih finansiraju.

- Savjetnik predsjedavajućeg Skupštine HNK kazao je da su sredstva do kraja ove godine osigurana, kao i pet miliona KM za 2018. On smatra da samo treba raditi na dobroj preraspodjeli - istaknula je Penava.

Historijski moment

Anisa Peco iz Mostara majka je dvoje djece školskog uzrasta. Pozdravila je donošenje ovog zakona, kazavši da je to za žene i djecu u HNK historijski moment.

- Zakon ima i nekih nedosljednosti. Mene, kao roditelja, zabrinjavaju te neke administrativne prepreke, odnosno previše papirologije i dokumentacije. Treba na neki način olakšati ostvarivanje tih prava - kaže Peco.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.