HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Novo kreditno zaduženje za HNK, iz Saudijskog fonda 32 miliona KM za tri bolnice

Kantonalna bolnica u Mostaru

M. SMAJKIĆ

19.10.2017

Više od tri godine, koliko je prošlo otkako je Skupština Hercegovačko-neretvanskog kantona, u starom sazivu, usvojila odluku o kreditu kod Saudijskog fonda za razvoj za tri bolnice u Kantonu, i to u iznosu od 32 miliona KM, ovih dana parafiran je sporazum o tom kreditnom zaduženju. 


Medicinska oprema

Potvrđeno je to iz Vlade HNK, iz koje je saopćeno da je ministar finansija HNK Adnan Faladžić u Saudijskoj Arabiji parafirao sporazum za „Modernizaciju zdravstvenih ustanova na području HNK“ te da će sredstva planirana ovim kreditnim aranžmanom biti korištena za nabavku odnosno modernizaciju medicinske opreme i infrastrukture tih zdravstvenih ustanova. 

Precizniji odgovor nam je dao predsjedavajući Kantonalne skupštine Šerif Špago, kazavši da je rok za novo zaduženje Kantona 20 godina, s grejs periodom od pet godina i uz kamatu od dva posto.

Od novog kredita, kako nam je rekao Špago, 60 posto će pripasti Sveučilišnoj kliničkoj bolnici (SKB) Mostar, odnosno 19,2 miliona KM, koja će biti namijenjena za izgradnju novog objekta Pedijatrije.

Kantonalna bolnica „Dr. Safet Mujić“ će od ovog iznosa dobiti 30 posto, odnosno 9,6 miliona KM, koje će utrošiti za opremanje novog objekta u kojem je smješten Odjel za ginekologiju, pedijatriju i neonatologiju, a za koji im je potrebna oprema za dvije operacione sale, CT uređaj i druga oprema.

Novi blok

Također, dio sredstava će utrošiti, kako je to planirano, na izgradnju novog Urgentnog bloka.

Za konjičku bolnicu 3,2 miliona KM

Od ovog kreditnog aranžmana svega 10 posto ili 3,2 miliona maraka dobit će Opća bolnica Konjic. Novac im je potreban za nabavku opreme.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.