HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Zbog čega je Bešlić odbio dati saglasnost za Sergija Šotrića: Procedura izbora predsjednika Odbora za obnovu Partizanskog groblja nezakonita

Bešlić: Uputio pismo

Piše: M. Sm.

24.10.2017

To što je gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić odbio dati saglasnost na izbor Sergija Šotrića za predsjednika Odbora za podršku obnove kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru, u javnosti je podiglo veliku prašinu. 


Brojne špekulacije

Najprije je, podsjetimo, u subotu u Agenciji „Stari grad“ održan sastanak članova Odbora, na kojem je, umjesto Radmila Brace Andrića, koji je preminuo koncem avgusta ove godine, za predsjednika izabran Šotrić. Istog dana Bešlić je na adresu direktora Agencije Miralema Fajića uputio pismo u kojem je, u najkraćem, naveo da procedura izbora predsjednika Odbora nije provedena zakonito.

Također, Bešlić je Fajića upozorio na to da je inicijativa za održavanje sastanka trebala biti upućena Gradu Mostaru, odnosno, gradonačelniku.

Usto, Bešlić je naveo da Grad Mostar, kao vlasnik kompleksa Partizanskog spomen-groblja u Mostaru i glavni finansijer obnove, zajedno s Federalnim ministarstvom kulture i sporta, u izradi glavnog projekta sanacije, revitalizacije i zaštite Partizanskog spomen-groblja i glavnog projekta rasvjete, ne može nikome izdati kopiju projektne dokumentacije za navedene projekte, pa ni Udruženju antifašista i boraca NOR-a Mostar.

S obzirom na brojne špekulacije u vezi s cijelom pričom, iz Gradske uprave smo jučer zatražili pojašnjenje te nam je rečeno da je reakcija gradonačelnika uslijedila, isključivo, zbog toga što nije ispoštovana procedura izbora.

- Neophodno je odobrenje gradonačelnika za popunu novih članova umjesto onih koji su u međuvremenu preminuli. Dakle, gradonačelnik se neće miješati u izbor predsjednika, ali prije toga je potrebno pripremiti odluku o izboru novih članova - rečeno nam je iz Gradske uprave.

Komentar smo pokušali zatražiti i od Fajića, ali on nije bio dostupan.

Nacionalni spomenik

Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH je 2006. donijela odluku o proglašenju graditeljske cjeline - Partizansko spomen-groblje u Mostaru nacionalnim spomenikom BiH.


Šotrić: Izabran za predsjednika

Članovi Odbora

Odlukom gradonačelnika od 31. januara 2003. formiran je Odbor za podršku obnovi kompleksa Partizanskog spomen-groblja u sastavu: akademik Bogdan Bogdanović, Boris Podreka, Amir Pašić, Ekrem Krpo, Zdravko Gutić, Tihomir Rozić, Alija Bijavica, Milica Dogan, Florijan Mićković, Milivoj Gagro, Radmilo Braca Andrić, Mumin Isić i Mustafa Selimović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.