HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Majkama za vrijeme porodiljnog odsustva 80 posto plaće u HNK

Avaz.ba

25.10.2017

Vlada Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK) na današnjoj je sjednici u Mostaru usvojila Informaciju Ministarstva prosvjete, nauke, kulture i športa HNK o stanju u obrazovanju u školskoj 2017/2018. godini s aspekta pravnog okvira, odgojno-obrazovnih procesa i ustanova, preko materijalnih i kadrovskih uvjeta.

U Informaciji, koja će biti upućena u skupštinsku proceduru, posebno je istaknuto kako je potrebno donošenje novih zakonskih propisa i podzakonskih akata, koji bi cjelovito i sistemski regulirali područje obrazovanja.

Također, predložene su i mjere za poboljšanje stanja u obrazovanju usmjerene ka kvalitativnom poboljšanju i unapređenju cjelovitog obrazovnog sistema.

Na prijedlog Ministarstva zdravstva, rada i socijalne zaštite, Vlada je usvojila Odluku o utvrđivanju prava na naknadu plaće i visine naknade ženi-majci u radnom odnosu kod korisnika budžeta HNK za vrijeme porodiljinog odsustva.

Odlukom je utvrđeno pravo na naknadu plaće u ukupnom iznosu 80 posto plaće koju je žena-majka ostvarila u mjesecu prije stupanja na porodiljino odsustvo.

Na današnjoj sjednici, Vlada je prihvatila Nacrt Sporazuma o sufinansiranju direktne tehničke podrške Projekta Integriranog lokalnog razvitka (ILDP). Učešćem u projektu Vlada će dobiti podršku kako bi bio afirmiran funkcionalan sistem za planiranje i upravljanje razvitkom.

Vlada je usvojila i Odluku o odobravanju utroška 210.000 KM za unapređenje rada medijskih kuća i redovno praćenje provedbe Programa rada Vlade i drugih institucija HNK, saopćeno je iz Vlade HNK.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.