HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Dijalizni pacijenti: Jedino nam "Eurotransplant" može vratiti život

Fena

26.10.2017

Pacijenti koji idu na hemodijalizu u Centar za dijalizu SKB Mostar, odnosno članovi Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika (KBB) Mostar okupili su se u četvrtak ujutro ispred Centra za dijalizu, kako bi time ukazali na dugogodišnje probleme s kojima se susreću dijalizni pacijenti u BiH. 

Tim povodom dijalizni pacijenti isključili su se dva sata s hemodijalize te odgodili uključivanje.

Naime, najveći problem za ove pacijente je taj da ne mogu biti uvršteni na liste čekanja za transplantacije u evropskom sistemu transplantacija (Eurotransplant). Ovi pacijenti, također, traže poboljšanje sustava transplantacije i uspostavljanje donorske mreže u BiH.

Predsjednik Udruženja hroničnih bubrežnih bolesnika (KBB) HNŽ-a Blago Vidačković ističe kako se ovaj problem treba rješavati sistematski na razini BiH, potom osigurati zakonsku potporu sistemu transplantacije i doniranja organa te raditi na osviještenosti građana o doniranju organa.

Okupljeni pacijenti, koji su na dijalizi, kažu kako je transplantacija jedino pravo rješenje te da im jedini donor može biti član porodice i da većini nema tko dati bubreg.

Osim toga, napominju kako im "Eurotransplant" jedini može vratiti život te da očekuju neke promjene.

Istaknuto je i kako pacijenti dolaze na hemodijalizu u uvjetima koji nisu primjereni radu bilo koje zdravstvene ustanove zbog čega traže nove aparate za hemodijalizu i poboljšanje uvjeta rada u zgradi koja je u jako lošem stanju.

Predstojnica Klinike za unutarnje bolesti s centrom za dijalizu Sveučilišne kliničke bolnice Mostar prof.dr.sc. Monika Tomić medijima je, uz ostalo, nedavno potvrdila kako je jedino pravo rješenje izgradnja novog objekta Centra za dijalizu.

Ustvrdila je i da su aparati za dijalizu redovito servisiraju te su u potpunosti ispravni za rad i ne ugrožavaju zdravlje pacijenata.

U Centru za dijalizu SKB Mostar trenutno je na dijalizi 90 pacijenata.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.