HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Radnici "Aluminija" održali štrajk, traže povećanje satnice i Kolektivni ugovor

M. H.

26.10.2017

Zbog niza neriješenih pitanja i nepotpisivanja Kolektivnog ugovora, radnici mostarskog „Aluminija“ održali su jutros jednosatni štrajk upozorenja. Zbog donošenja, za radnike nepovoljnog, Pravilnika o radu od strane poslodavca, radnici zahtijevaju potpisivanje Kolektivnog ugovora radi ostvarivanja povoljnijih prava. Između ostalog, traže i povećanje satnice na 2,50 KM. Trenutno ta satnica iznosi 2,34 KM. Novinarima, koji su željeli popratiti štrajk radnika „Aluminija“, nije bio dozvoljen ulazak u krug preduzeća pa su članovi štrajkačkog odbora izjave davali izvan tog kruga. 

- U Pravilniku su sporni dodaci na plaću kao i visina satnice. Zbog toga smo od poslodavca zatražili da otvori pitanje Kolektivnog ugovora. Pregovore smo otvorili prije nekih mjesec dana, imali smo već par sastanaka po tom aktu, ali nismo još uvijek došli do dogovora. Nadamo se da ćemo iduće sedmice, pošto imamo već dogovorene neke sastanke, naći neki zajednički jezik da se te nepovoljne stvari u Pravilniku ispeglaju Kolektivnim ugovorom – kazao je Romeo Biokšić, predsjednik Nezavisnog sindikata uposlenika „Aluminija“.

On je istakao da će se radnička prava zaštiti kolektivnim ugovorom u slučaju eventualne prodaje „Aluminija“, što je to Vlada FBiH više puta najavila.

Radnici su izrazili nezadovoljstvo radom ovog preduzeća, čija je likvidnost ugrožena. Ističu da im se stalno umanjuju radnička prava te smanjuju primanja.

- Umanjenja ovise od radnika do radnika. U mom slučaju iznose između 250 i 300 KM ovaj zadnji mjesec u odnosu na prošli. Imamo dosta odbitaka na topli obrok, rad na blagdane, minuli rad... Ukoliko ne bude razumijevanja, slijedi novi dvosatni štrajk upozorenja, a ako ne dođemo do svog cilja stupit ćemo u generalni štrajk - kazao je Pero Bebek, član štrajkačkog odbora. 

Zatražio je da se Vlada FBiH, koja je 44-postotni vlasnik „Aluminija“, ozbiljnije uključi u rješavanje nagomilanih problema.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.