HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

U Hrvatskom narodnom kazalištu Mostar: Premijerna izvedba komada „Noć tribada“

Scena iz retro predstave koja govori o građanima s kraja 19. stoljeća

Piše: M. SMAJKIĆ

28.10.2017

Prvog dana naredne sedmice ljubitelji teatarske umjetnosti u gradu na Neretvi imat će priliku pogledati komad „Noć tribada“, koju je, prema tekstu Pera Ulova Enkvista (Olov Enquist), u Hrvatskom narodnom kazalištu (HNK) Mostar režirao Boro Stjepanović. 


Uzbudljiva priča

Riječ je o komadu napisanom prije 42 godine i koji je vrlo brzo stekao, gotovo, svjetsku slavu, a koji govori o klasičnom ljubavnom trokutu, u čijem je središtu August Strindberg, jedan od najvećih dramskih pisaca. 

Govoreći o komadu koji će u ponedjeljak navečer biti premijerno prikazan, dramaturg Dragan Komadina je na jučerašnjoj konferenciji za novinare istaknuo da mu je posebno drago to što, konačno, na svom repertoaru imaju jednu retro predstavu koja govori o građanima s kraja 19. stoljeća.

Stjepanović je iznio da je „Noć tribada“ izuzetno uzbudljiva priča i, u isto vrijeme, moglo bi se reći nevjerovatna istinita priča o velikom čovjeku.


S jučerašnje pres-konferencije u Mostaru

- Mogu reći da je to klasična predstava, tu koncepta nema i tu vas niko neće praviti budalom da ne razumijete naše velike misli koje imamo povodom ovoga. Neće biti mnogo mašte, osim u funkciji priče. To je, jednostavno, intimna priča, kao pisana za ovaj prostor i vjerujem da će biti od koristi, prije svega za ove mlade glumce, a onda i za publiku koju bi trebalo da privuku - podvukao je Stjepanović. 

Drugo gostovanje

Inače, ovo je njegovo drugo rediteljsko gostovanje u Mostaru, i to nakon 30 godina, a poziv iz ovog teatra je prihvatio upravo zbog rada s njihovim mladim glumcima.

Kazališna enciklopedija  

Saradnja sa Stjepanovićem svima u HNK, kako je kazao direktor Ivan Vukoja, pričinjavala je veliku čast i zadovoljstvo. Jer, kako je naglasio, Stjepanović nije samo veliki glumac, reditelj i dramski pedagog već i svojevrsna ''kazališna enciklopedija''.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.