HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić: Nadam se da ćemo što prije nadvladati ovo apsurdno stanje

Bešlić: Funkcioniranje Grada nije ugroženo

Razgovarao: Meliha SMAJKIĆ

31.10.2017

U Mostaru već godinama nema zakonodavne vlasti, jer su posljednji lokalni izbori u gradu na Neretvi, zbog neprovođenja odluke Ustavnog suda BiH koja se odnosi na Mostar, održani 2008. Dok su iz Kongresa za lokalne i regionalne vlasti Vijeća Evrope, s jedne strane, ocijenili da je općenita situacija u Mostaru kada su u pitanju infrastrukturni projekti i pružanje osnovnih usluga stanovnicima, uprkos nepostojanju Gradskog vijeća već pet godina, prihvatljiva, čak i poboljšana, u javnosti, s druge strane, najčešće, pljušte kritike na račun izvršne vlasti.  


Nemjerljive štete

Svjestan je toga i gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, koji u intervjuu za naš list kaže da je vrlo često na meti kritika s različitih strana, u kojima se tvrdi kako u gradu skoro ništa ne funkcionira. Stoga se u javnosti, govori Bešlić, stvara dojam da gradska administracija ne želi rješavati probleme. 

- Zapravo je situacija obrnuta. Mi svim problemima pristupamo konstruktivno, legalno, demokratski, u duhu tolerancije i uvažavanja - govori Bešlić.

Mostaru se dogodila lijepa stvar s “Eurowingsom”. No, za uspostavljanje redovne linije s Kelnom ili nekim drugim njemačkim odredištem neophodno je da Mostarski aerodrom ispuni evropske standarde. Je li Mostar spreman odgovoriti tom izazovu?

- Pri kraju su pregovori o povezivanju Mostara sa Štutgartom i Kelnom, alternativno s Diseldorfom. Osim uspjeha s uspostavom letova “Eurowingsa”, pokušavamo dovesti u Mostar i druge avioprijevoznike. Veoma je izgledno da ćemo uspostaviti zračnu vezu prema Zagrebu putem “Croatia Airlinesa”, a nadam se da ćemo s “Air Serbiom” uspjeti doći do dogovora o povezivanju Mostara s Beogradom te s “Turkish Airlinesom” o povezivanju s Istanbulom.

Mostar je danas više nego ikad okrenut turizmu. Vaše težnje su da Mostar napravite istinskom turističkom top-destinacijom. Kako to učiniti?

- Dobra zračna povezanost i trenutna blizina autoputa jamče da će se u Mostar dolaziti brže, lakše, bez velikih zadržavanja na granici i bez putovanja koja traju danima, čime se potiču i strana ulaganja sa mogućnošću proširivanja turističke ponude Hercegovine kao nove hit destinacije u Evropi. Imamo sve veći broj hotela viših kategorija, a u narednoj godini očekujemo i otvorenje hotela “Ruža”.

Kakvo je stanje u javnim preduzećima? Znamo da Vam je Gradsko vijeće oduzelo ovlasti nad javnim preduzećima, ali građani imaju pravo znati kakvi su njihovi rezultati rada.

- Nepostojanje GV svakako se negativno odražava na rad gradskih javnih preduzeća, koja već godinama nisu održala sjednice skupština društava i donosila odluke o raspoređivanju dobiti ili o pokrivanju mogućih dugova. Nemjerljive štete nameće trenutni Statut nemogućnošću uspostavljanja djelotvornog mehanizma upravljanja javnim gradskim preduzećima te nizom drugih primjera i oblika, što se očituje u mnogim sferama društvenog života. U kakvom su stanju gradske firme i svi drugi privredni, kulturni i ostali gradski subjekti, moći će se utvrditi tek dolaskom novog Vijeća. Stoga se nadam, a to svi skupa osjećamo kao presudnu potrebu, da će se što prije nadvladati ovo apsurdno stanje i da će se uskoro održati izbori u Mostaru.

Završna faza

Kakvo je stanje u gradskoj kasi? Je li utvrđen nacrt budžeta za sljedeću godinu?

- Stanje u gradskom budžetu je dobro, posebnoe u pogledu raspodjele nenamjenskih sredstava. Bez obzira na rebalans budžeta za 2017. godinu, koji je uzrokovan smanjenim prihodom od potopljenog zemljišta, i to zbog izuzetno sušnog perioda, funkcioniranje Grada ničim nije ugroženo, ali se nekoliko projekata prolongira za sljedeće budžetsko razdoblje. Nacrt vudžeta za 2018. u završnoj je fazi i uskoro će biti dostupan javnosti.

Ne stoji teza da je Mostar talac HDZ-a i SDA

- Rješavanje statusa Grada Mostara bit će istinski pokazatelj demokratskih vrijednosti u BiH. Prema svim demokratskim načelima, koja HDZ BiH zastupa, Grad Mostar bi valjalo urediti kao i sve druge jedinice lokalne samouprave u BiH, odnosno kao i u drugim demokratskim višenacionalnim državama u Evropi, tim više što smo na pragu ulaska u EU. Naravno, rješavanje tog pitanja podrazumijeva i dogovor o načinu izbora predstavnika u Gradsko vijeće Mostara, pri čemu dolazi do razilaženja u stavovima između HDZ-a BiH i SDA u pogledu načina izbora vijećnika u to tijelo. HDZ i SDA nisu jedine političke stranke u Parlamentu BiH koje odlučuju o Mostaru, što znači da ne stoji teza da je Mostar talac ovih stranaka – kaže Bešlić.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.