HERCEGOVAČKO-NERETVANSKI KANTON

Inicijativa SBB-a na sjednici Općinskog vijeća: Smanjiti porez na nekretnine za mlade bračne parove

Konjic: Potrebno uraditi sve da se zaustavi odlazak mladih ljudi

Piše: M. ĆOSIĆ

1.11.2017

Na posljednjoj sjednici Općinskog vijeća Konjic vijećnik SBB-a Senid Balić uputio je inicijativu kojom se traži donošenje odgovarajućeg općinskog propisa kojim će mladi bračni parovi biti oslobođeni plaćanja previsokog poreza na promet nekretnina. 

Nema strategije

- Država nema ozbiljnu strategiju zaustavljanja odlaska mladih iz BiH, ali mi na našem općinskom nivou možemo i moramo taj trend zaustaviti. Mi moramo ponuditi mladima mogućnost da svoju budućnost grade ovdje i u okviru svojih nadležnosti rješavati njihove probleme. Između ostalog, s problemom stambenog pitanja kao gorućeg problema, posebno mladih bračnih parova, moramo se što prije suočiti da bi naša općina i naša država imale više nade za svoju budućnost - navodi se, između ostalog, u vijećničkoj inicijativi. 

Vijećničkom inicijativom utvrđen je način smanjenja poreza na promet nekretnina za mlade bračne parove prilikom kupovine prve stambene jedinice na način da se stopa poreza sa sadašnjih 5 posto smanji na simboličnih 0,01 posto.


Balić: Gorući problem. Balić: Gorući problem

Uporište u zakonu

- Dosadašnja iskustva ukazuju na to da bi se ljudi, a posebno mladi bračni parovi, manje iseljavali iz BiH ukoliko bi im se pružila prilika za povoljnije rješavanje stambenog pitanja. S tim u vezi, odlučio sam uputiti inicijativu Općinskom vijeću Konjic za smanjenje poreza na promet nekretnina za mlade bračne parove prilikom kupovine prve stambene jedinice, koja svoje uporište ima u Zakonu o porezu na promet nekretnina HNK - kazao je Balić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.