POSAVSKI KANTON

Bosanska Krupa nije zapostavljena u organizaciji ovogodišnje Una regate

Do početka 45. internacionalne turističke Una regate ostalo 40 dana

Piše: M. DEDIĆ

16.6.2017

Do početka 45. internacionalne turističke Una regate, jednog od najvećih turističkih krajiških brendova, ostalo je još 40 dana, a već su određene općine nezadovoljne svojim statusom u programu organiziranja ove manifestacije.

Termin za razgovor


Načelnik Bosanske Krupe Armin Halitović (SDP) u otvorenom pismu organizatoru Una regate pita zašto je ova općina zapostavljena u organizaciji ove manifestacije te kritizira organizatora, Nacionalni park (NO) „Una“ što je Bosanska Krupa formalno uključena u program tek kao lokacija u kojoj se Una regata završava. 

Halitović: Uputio kritike

- Želite li učešće Bosanske Krupe i završnicu u našoj općini? Ako je odgovor pozitivan, onda vas još pitamo: Zašto prije završetka manifestacije pravite „oproštajni“ program i tako najatraktivniji dio raftinga i Bosansku Krupu stavljate u drugi plan? Kada ste nas mislili informirati o pitanjima bitnim za nas kako bismo dostojanstveno, onako kako smo navikli, dočekali učesnike? Pitanja pravdamo činjenicom da se za Bosansku Krupu još ne zna apsolutno ništa osim datuma kada bi trebali stići rafteri, a davno je bilo vrijeme za to – pita u svom pismu načelnik Halitović menadžment NP „Una“.

Direktor NP-a Amarildo Mulić (SDP) za „Avaz“ ističe kako je šokiran ovim pismom, čije navode karakterizira kao apsolutno netačne. Mulić podvlači da Bosanska Krupa nije i neće biti nikada zapostavljena u organizaciji „Una regate“ koju NP organizira sam od 2014. godine.

Mulić: Netačni navodi

- Osim što sam zaprepašten, i ražalošćen sam ovakvim načinom komunikacije koju je odabrao krupski načelnik, tim prije što od 9. maja čekamo na termin za razgovor s njim!? Koordinator NP-a u organizaciji Una regate za Općinu Bosanska Krupa Elmir Rekić, inače direktor „Stage arta“, preduzeća koje organizira završni koncert ove manifestacije u Bosanskoj Krupi, u više navrata je pokušavao da se sastane s načelnikom Halitovićem, ali nije uspio. Nakon Halitovićevog pisma zvali smo opet i tek tada je pronađen termin za razgovor i to u naredni ponedjeljak, 19. juna – kaže Mulić.

Izmišljene stvari


Oni se nije želio osvrtati na dijelove pisma o navodnoj zapostavljenosti ove općine i „guranja u stranu“ kada je riječ o Una regati, jer smatra da je bespredmetno reagirati na potpuno izmišljene stvari.

Tri puta manje novca

Mulić podsjeća da se za organiziranje regate nekada trošilo i do 150.000 KM.

- Danas je mi uspješno organiziramo za tri puta manje sredstava. Općina Bosanska Krupa prošle godine nije dala ni marku za finansijsku podršku dok je 2015. ona iznosila 3.500 KM – kaže Mulić.  

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.