REPUBLIKA SRPSKA

U Donji Jelovac na ribu dolaze Amerikanci, Grci, Italijani...

Ribnjak u Donjem Jelovcu: Oaza mira i netaknute prirode ( D. Stojnić)

M. ZGONJANIN

2.8.2017

Netaknuta priroda i pastrmski ribnjak u Donjem Jelovcu kod Prijedora, do kojeg se može doći iz dva pravca, lošim makadamom iz Prijedora i uz malo asfalta iz pravca banje „Mlječanice“ kod Bosanske Dubice, postao je, i bez bilo kakve turističke promocije, pravi raj za strance.

Prirodne ljepote

Na porciju ribe, koju samo što ne vade iz ribnjaka, uz domaće turiste, posljednjih godina stižu Grci, Amerikanci, Italijani, Nijemci, Slovenci i Hrvati.

- U nekim tamo pričama su čuli za ribnjak ili dolaze u društvu svojih domaćina koji žele da im dočaraju naše prirodne ljepote - priča Banjalučanin Đurađ Radukić, vlasnik ribnjaka.

U Donjem Jelovcu, na imanju koje je pretvorio u poljoprivredno gazdinstvo s porodicom, suprugom Biljanom i djecom Stefanom i Monikom, provedi najmanje tri ljetna mjeseca godišnje.

- Prije petnaestak godina, kad sam nešto slično vidio u Krupi na Vrbasu, odlučio sam da napravim ovdje ribnjak. U Banjoj Luci imam svoju firmu i to mi je osnovni biznis, a ovo ovdje, ta mala oaza mira, to održavam jer ne želim da se ugasi - kaže Radukić.

On je u svoj pastrmski ribnjak, u infrastrukturu poput prilaznog puta, struje, mosta, cjevovoda, uložio poprilična sredstva.

- Samo me je dovod koštao više od 30.000 maraka. No, brojne su prednosti ovog mjesta, poput netaknute prirode, šume, rijeke, čistog zraka, a za nekoliko stepeni niže su temperature nego one u gradu. Kao da je cijeli prostor klimatiziran - objašnjava on.

Majstor za roštilj

Sin Stefan je programer i radi u jednoj slovenskoj firmi u Banjoj Luci, a kćerka Monika je web-dizajner i, također, zaposlena. U Donjem Jelovcu na ribnjaku Stefan je i majstor za roštilj, Monika radi u kuhinji, a goste ljubazno poslužuje majka Biljana, koja se drži jednog pravila - sve što pripremaju na ribnjaku, pripremaju kao da je za njih.

Što bismo mi jeli, to nudimo i gostima

- Ono što bismo mi pojeli, to nudimo i gostima. I baš se maksimalno trudimo da to i zaista bude tako. Ovo je ukratko neka naša mala porodična priča - kaže Biljana, kojoj gosti nerijetko pošalju i fotografije kojima su zabilježili boravak na ribnjaku.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.