REPUBLIKA SRPSKA

Zvornik: Povratnicima u selima Đine i Sjenokos obećana sanacija puta

A. HADŽIĆ

9.8.2017

Mještani zvorničkih sela Mahmutovići, Sjenokos, Čelišmani, Đine, Klisa, Malešić već treću godinu prisiljeni su udaljenim zaobilaznicama dolaziti do svojih kuća.  

Jesenje kiše

Naime, prijeratni put koji je povezivao ova sela, na dijelu koji prolazi kroz Đine i Sjenokos, u poplavama 2014. godine uništilo je klizište koje danas ozbiljno prijeti da uništi ono malo povratničkih kuća obnovljenih nakon rata.

- Pisali smo i molili za pomoć i one u Federaciji i one u Republici Srpskoj, ali, nažalost, malo ko se osvrtao na naše molbe. Nada se rodila prije nekoliko dana, kada su u Sjenokos i Đine stigli ministar za izbjegla i raseljena lica FBiH Edin Ramić te ministar za rad i socijalnu politiku TK Zoran Jovanović, kao i predstavnici općine Zvornik, i čvrsto obećali da će naći blizu 40.000 maraka kako bi se saniralo ovih 3,5 kilometara oštećenog puta. Prema obećanjima, sanacija bi mogla biti gotova prije jesenjih kiša, što bi značilo da će ova sela napokon prodisati, ali i stvorilo nadu da će prekinuti povratak Bošnjaka na njihova imanja biti nastavljen - kazao nam je Omer Selimović, predsjednik Udruženja građana povratnika Zvornika.

Uništeni put, navodi Selimović, bio je poveznica bošnjačkih i srpskih sela sve do Majevice, a zbog nemogućnosti normalnog prilaza ovim selima trenutno je gotovo 50 hektara plodne zemlje, uglavnom vlasništvo Bošnjaka, prepušteno korovu i prijeti da zaraste u šumu.

Porodična imanja

Radi se o selima iz kojih je 1992. godine odvedeno više od 700 muškaraca. Djeca mnogih čiji su očevi tada ubijeni, bez obzira na to gdje su se skrasili, prema riječima Omera Selimovića, sada hoće da prave kuće na svojoj očevini i obrađuju porodična imanja.



Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.