REPUBLIKA SRPSKA

Cvijanović: Neprihvatljiva odluka o povećanju plate u "Željeznicama"

Srna

9.8.2017

Predsjednica Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je danas da je odluka o povećanju plata rukovodiocima srednjeg ranga u "Željeznicama Republike Srpske" neprihvatljiva s obzirom na to da brojne izazove s kojim se susreće ovo preduzeće.


- Ta odluka je neprihvatljiva iz najmanje dva razloga. Jedan je to što se preduzeće sprema za ozbiljno finansijsko i organizaciono restrukturiranje uz podršku Vlade i Svjetske banke koje će zahtijevati ozbiljna finansijska sredstva - rekla je Cvijanović na pitanje da prokomentira odluku Uprave "Željeznica" o povećanju plata rukovodiocima srednjeg ranga.


Ona je dodala da je drugi razlog odluka Vlade da se ne može povećavati fond plata u okviru javnog sektora, navodeći da ima vjerovatno i drugih koji su izašli iz tih okvira i da će svi morati da se vrate u definirane granice, što je zadatak upravnih struktura tih preduzeća.


- Što se tiče konkretnog povećanja plata za pojedina rukovodeća mjesta u 'Željeznicama', ne ulazeći u razloge kojim su se u Upravi tog preduzeća rukovodili, a vjerujem da razlozi postoje, ipak moram reći da je to za Vladu neprihvatljivo s obzirom na to da brojne izazove s kojim se susreće ovo preduzeće - rekla je Cvijanović.


Ona je podsjetila da za proces ukupnog restruktuiranja ovog preduzeća treba obezbijediti gotovo 230 miliona KM.


- Tome treba dodati i da Vlada za subvencije 'Željeznicama' iz budžeta izdvaja 25 milona KM godišnje, a ne treba gubiti iz vida ni značajne ukupne nedospjele obaveze za dugoročne kredite koje će najvjerovatnije pasti na teret budžeta Republike, tako da nije opravdano vršiti povećanje plata ili stvarati bilo koje nove obaveze u okviru ovog preduzeća - poručila je Cvijanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.