REPUBLIKA SRPSKA

Samo površno osvježenje za poljoprivredne kulture

Lj. LJUBOJEVIĆ

14.8.2017

Kiša koja je pala u subotu na području Semberije, donijela je tek površno osvježenje za poljoprivredne kulture, jer je palo svega 11 litara kiše po metru kvadratnom, kaže Slobodanka Marković, rukovodilac biljne proizvodnje u PD “Semberija”. 

Nedovoljni efekti 

- Sve je to nedovoljno za neke veće efekte i eventualno poboljšavanje stanja na usjevima, prije svega na kukuruzu, soji, suncokretu, duhanu i drugim biljkama. Trebalo bi da padne skoro 100 litara kiše, ali u ravnomjernim vremenskim razmacima, pa da se može govoriti o oporavku poljoprivrednih kultura - kaže Marković.

Dugoročne vremenske prognoze nisu ohrabrujuće tako da se i u narednom periodu očekuje ekstremno sušan period za ovu godinu. Poljoprivredni stručnjaci uporno već godinama ističu da poljoprivredna proizvodnja zavisi od navodnjavanja. Ulaganje u sisteme za navodnjavanje postaje dugoročno opredjeljenje, ne u smislu profita nego samoodrživosti poljoprivredne proizvodnje na ovim prostorima.

Na području Semberije od proljetne sjetve palo je svega pedesetak litara kiše po metru kvadratnom i biljke su na većini parcela spržene i potpuno suhe. Na nekim parcelama, uz rijeke Drinu i Savu dostigle su polovinu očekivanog razvoja. Veće štete u poljoprivredi, kažu stručnjaci, mogu se izbjeći samo ukoliko se zemljište ravnomjerno navodnjava, a takvog zemljišta u Republici Srpskoj nema više od pet posto.

Nova mreža

Na parcelama koje obrađuje PD “Semberija”, osigurana je nova hidrantska mreža za navodnjavanje skoro 600 hektara, i za tu investiciju resorno ministarstvo je prije dvije godine izdvojilo skoro četiri miliona maraka.

Što se tiče nadzemnih sistema za navodnjavanje, Marković kaže da su oni zastarjeli i da bi za njihovu obnovu i rekonstrukciju trebalo izdvojiti skoro 500.000 KM, a PD “Semberija” taj novac trenutno nema.

- Od četiri parcele, samo na jednoj funkcionira linija za navodnjavanje u dužini od 400 metara. U pitanju je parcela od skoro 100 hektara. Za četiri parcele treba izdvojiti po najmanje 100.000 KM za nove nadzemne sisteme za navodnjavanje - kaže Marković.

Investicije do 50.000 KM

Rijetki su poljoprivrednici u Semberiji koji mogu nabaviti tifone i cijevi za zalijevanje svojih parcela. U pitanju su investicije vrijedne od 20 do 50 hiljada KM, zavisno od veličine parcela koje se žele navodnjavati. S druge strane, Semberija je jedno od rijetkih poljoprivrednih područja u BiH koje vodu ima na dubini od dva metra.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.