REPUBLIKA SRPSKA

Prema podacima Centra za socijalni razvod traže i parovi u sedmoj i osmoj deceniji

Zdjelar: Proceduru okončavaju na sudovima ( D. Stojnić)

Piše: M. ZGONJANIN

23.8.2017

U Centru za socijalni rad Prijedor bilježe svake godine porast broja zahtjeva za razvod braka. Kroz proceduru mirenja u ovoj ustanovi godišnje prođe oko 80 parova. Prema riječima Branke Zdjelar, socijalne radnice i voditelja porodično-pravne zaštite u Centru za socijalni rad, tek mali broj se odluči za nastavak zajedničkog života, dok ostali proceduru razvoda okončavaju na sudovima. 

Procesi mirenja 

Izuzmu li se socijalni problemi, alkoholizam, nasilje u porodici, prema mišljenju Zdjelar, zajednički problem je nedostatak komunikacije.

- Moglo bi se reći da je to nekako zajednička karakteristika i mlađih bračnih parova i onih u odmakloj životnoj dobi ili u bračnom stažu. Praktično, gubi se resurs za komuniciranjem s onim drugim, za zajedničko dogovaranje, za poticanje na angažiranje u zajedničkim dužnostima... Posljedica je da se jedan ili drugi supružnik osjeća izloženo, iscrpljeno, s osjećajem koji prati nedostatak poštovanja - navodi Zdjelar i dodaje da u procesu mirenja bolje rezultate imaju s mladim bračnim parovima.

Oni stariji u Centar dolaze s već formiranim stavom da je njihov brak gotov. Tu je, kako naglašava Zdjelar, vrlo teško motivirati supružnike da naprave nov plan o zajedničkom životu.

Zanimljivo je da u Centar nerijetko dolaze i supružnici u poodmakloj životnoj dobi, oni koji iza sebe imaju po četiri ili pet decenija bračnog staža, sa jednom željom - da stave tačku na svoj brak.

Neki razočarani

- Dolaze s problemom da više ne mogu živjeti zajedno. Da se jedno od njih dvoje zamorilo, da su razočarani, da bi htjeli neki svoj samostalni život, da više ne brinu o onom drugom supružniku. Mi ih uvijek vidimo kao osobe kojima se tako mnogo toga nagomilalo u životu - kaže Zdjelar i dodaje da je svaki zahtjev za razvod ipak priča za sebe.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.