REPUBLIKA SRPSKA

Povratnici u Vlasenicu šokirani događajem u OŠ „Vuk Karadžić“: Pravoslavni vjeroučitelj tražio od bošnjačke djece da se krste!

Osnovna škola "Vuk Karadžić" u Vlasenici

Piše: A. HADŽIĆ

7.9.2017

Onaj koji je tražio od mog djeteta da se prekrsti, imat će posla sa zakonom, riječi su Alena Džinde iz Vlasenice, čije je dijete u ponedjeljak, kako navodi, doživjelo traumu nakon što je pravoslavni vjeroučitelj zatražio od učenika iz njenog razreda da se prekrste.  

Doživljavao neugodnosti

- Znao je taj gospodin da u razredu ima četvero bošnjačke djece, jer su mu se prethodno sva djeca, pojedinačno, predstavila. On je od svih tražio da se prekrste i demonstrirao im kako to da učine. Riječ je o drugom razredu OŠ „Vuk Karadžić“ u Vlasenici, koji pohađa i moja kćerka. Kada je došla kući, prilično uplašena, ispričala je šta se događalo na času govoreći mi: „Ja se, babo, nisam htjela prekrstiti“ - ispričao je jučer za naš list Alen Džindo, odlučan da ovaj slučaj dobije i zakonski epilog.

Alen Džindo rođeni je Vlaseničanin i u svoj grad vratio se još 2003. godine. Ističe da je od vremena povratka doživljavao razne neugodnosti, ali ovo što je kao roditelj doživio u ponedjeljak, kaže, ne može tako lako halaliti.

Privatna tužba

- Čim mi je kćerka ispričala šta se dogodilo, pozvao sam učiteljicu, koja je nekad učila moju drugu djecu, i ispričao joj cijeli slučaj. Bila je veoma zbunjena ovim saznanjem. Potom sam stupio u kontakt i s učiteljicom koja je, dok je sveštenik tražio da se djeca krste, među kojima i od moje kćerke, bila u razredu i učenicima dijelila knjige. Ona se počela pravdati da nije bila tu, premda znam da jeste. Ja preko ovoga sigurno neću prijeći – navodi Džindo.


Džindo: Preko ovoga sigurno neću prijeći. Džindo: Preko ovoga sigurno neću prijeći

Naš sagovornik navodi da će protiv učiteljice njegove kćerke, direktorice škole „Vuk Karadžić“ i pravoslavnog vjeroučitelja u toj školi podnijeti privatnu tužbu nadležnom tužilaštvu.

Također, Alen Džindo i još neki roditelji učenika Bošnjaka, u znak protesta zbog nečuvenog postupka pravoslavnog vjeroučitelja, odbili su svoju djecu poslati na nastavu.

Tokom jučerašnjeg dana pokušali smo telefonom kontaktirati s direktoricom OŠ „Vuk Karadžić“ u Vlasenici, ali nam je odgovoreno da je „direktorica na sastanku“.

Obaviještene institucije  

- Niko ne zna šta sve ovdje preživljavamo. Imamo roditelje koji već osam godina svaki dan svoju djecu prate do škole i nazad jer ih druga djeca, zna se čija, maltretiraju. Ja sam o događaju od ponedjeljka obavijestio sve nadležne institucije, kao i predstavnike Bošnjaka u vlasti u RS i čekam njihove reakcije. Ono što želim reći jeste da i u ovoj, kao i drugim školama, ima čestitih prosvjetnih radnika koji posao učitelja i nastavnika obavljaju na najprofesionalniji način. Sve mogu da podnesem, ali da neko moju djecu pokrštava, e to neću dozvoliti - poručuje Džindo.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.