REPUBLIKA SRPSKA

U hercegovačkim vinogradima započela sezona berbe grožđa: Kvalitet izvrstan, ali mraz i suša uzeli danak u količini uroda

Počela berba i u vinogradima u Ljubuškom

Piše: M. HODŽIĆ

14.9.2017

U hercegovačkim vinogradima ovih dana počela je berba grožđa. Zbog minusa i mraza koji su početkom godine uništili veliki broj mladica vinove loze, urod je, ističu vinogradari, prepolovljen u odnosu na 2016., kada je zabilježen najbolji urod u posljednjih 15 godina. S druge strane, veliki broj sunčanih dana pogodovao je kvalitetu grožđa, koji je, ističu, izvanredan.

Urod prepolovljen

U općini Čitluk sezona berbe grožđa ozvaničit će se tradicionalnom manifestacijom „Dani berbe grožđa“, koja počinje danas. Inače, na području općine Čitluk, koja je najveće vinogorje u BiH, ima do 1.000 hektara plantažnih vinograda. 

Davor Vasilj, predsjednik Udruženja vinogradara „Žilavka i blatina“ iz Čitluka, istakao je da je urod zaista visokog kvaliteta te da će, zahvaljujući toj činjenici, i ovogodišnja vina biti izvrsna.

- Nažalost, nismo zadovoljni količinom. Mraz koji smo imali, pa i sušu kasnije, sve je to uzelo danak - kazao je Vasilj. 

Vasilj: Nezadovoljni količinom

Dobra vina

Podsjetimo, aprilski mraz i minusi nanijeli su višemilionske štete u vinogradarstvu, zbog čega je bilo na snazi i stanje elementarne nepogode. Štete su bile stopostotne u vinogradima u Čitlučkom, Blatničkom i Služanjskom polju u općini Čitluk, gdje ni najstariji vinogradari nisu zapamtili takvu katastrofu.

- Činjenica jeste da ćemo imati manje uroda za više do 50 posto, ali, s druge strane, kvalitet je baš vrhunski i imat ćemo dobra vina - naveo je Vasilj.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.