REPUBLIKA SRPSKA

Festival narodnih zanata Rusije na gradskom trgu u Prijedoru: Babuške svih veličina plijene pažnju prolaznika

D. Stojnić. Tatjana s babuškama

Piše: M. Zg.

14.9.2017

Na malom gradskom trgu u Prijedoru do 25. septembra na desetak štandova posjetioci mogu vidjeti i kupiti ručne radove koji su dio narodnog stvaralaštva i zanata Rusije. Izložen je rad Udruženja narodne umjetnosti i zanatstva Sankt Peterburga i Lenjigradsk regije „Dvorana zanata“, a domaćin zanatlijama koji njeguju tradiciju ruskog narodnog zanata hohloma je Turistička organizacija grada Prijedora. 

Na štandovima su marame, ručno izrađen nakit od srebra i ćilibara, ali i popularne ruske lutke, babuške ili matrojške svih veličina, koje plijene pažnju prolaznika. Majstor za lutke je Tatjana Prokušenkova, članica Udruženja narodne umjetnosti i zanatstva iz Sankt Peterburga, koje broji skoro 300 članova.

- Imamo matrojške s tri, pet, sedam, deset lutki koje se uklapaju jedna u drugu. I sve su različite i ručno rađene. Za njihovu izradu koristimo drvo, isključivo lipu, koje poslije oslikavamo, između ostalog, i zlatnom bojom. Od načina slikanja i, naravno, veličine zavisi i cijena ove lutke - priča Tatjana i u ručnim radovima ističe i maramu rađenu od dlake planinske koze.

Festival narodnih zanata Rusije jučer je sa saradnicima obišao i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković.


Ruske zanatlije obišao gradonačelnik Đaković

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.