REPUBLIKA SRPSKA

Čubrilović: Opozicija fizičkom blokadom prekršila Poslovnik NSRS

Avaz.ba

17.9.2017

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović izjavio je danas da je opozicija na posljednjoj sjednici parlamenta prekršila Poslovnik o radu, fizički ometajući rad sjednice.

- Poslovnik nije kršila vladajuća većina, već opozicionari, kojima je izrečena mjera da ne mogu prisustvovati 21. redovnoj sjednici, jer su fizički ometali njeno održavanje - rekao je Čubrilović.

Govoreći o najavi opozicije, da će apelacijom Ustavnom sudu RS pokušati da ospori odluke usvojene na toj sjednici, među kojima je i prihvaćena ostavka glavnog revizora RS Duška Šnjegote, Čubrilović je novinarima rekao da se opoziciji ne može osporiti pravo da se žale, ali da ne vidi svrhu pozivanja na Ustavni sud RS.

Kazao je da u narednom periodu ne očekuje blokadu Narodne skupštine RS, čije rukovodstvo, kako je naveo, nije neustavno djelovalo.  

Na sjednici 13. septembra,bez prisustva opozicije, usvojen je Kodeks ponašanja narodnih poslanika, pet zakona, tri nacrta zakona i više prijedloga strategija i izvještaja te prihvaćena ostavku glavnog revizora RS Duška Šnjegote i njegovog zamjenika Darka Pejića.

Opozicionari su i insistirali da se prethodno razmatra izvještaj Glavne službe za reviziju javnog sektora RS-a o provedenoj finansijskoj reviziji Konsolidovanog godišnjeg finansijskog izvještaja za korisnike budžeta RS u prošloj godini, što nije prihvaćeno, nakon čega je uslijedila blokada skupštinskog predsjedništva, a zatim im je izrečena kazna udaljavanja sa zasjedanja, koje je održano u drugoj prostoriji bez njihovog prisustva.

Zatražili su ostavke Čubrilovića, generalnog sekretara Marka Aćića i ministra policije RS Dragana Lukača.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.