REPUBLIKA SRPSKA

Dnevni centar za stare obilježio deceniju rada: Penzioneri uživaju u kreativnim radionicama, proslavama i druženju

Ž7 = Sa svečanog obilježavanja decenije rada Centra

Piše: P. MUCOVIĆ

7.10.2017

U Trebinju je svečano obilježeno deset godina postojanja Dnevnog centra za stare osobe, u kome ljudi treće životne dobi mogu da se druže, ali i zabave se te rekreiraju.  


Kvalitet života

Prema riječima Željke Varage, menadžera za socijalne usluge u Centru za socijalni rad, osnovni cilj Dnevnog centra je poboljšanje kvaliteta života starih osoba te se osnivanje Centra u potpunosti pokazalo kao opravdano.  

- Dnevno zbrinjavanje starih osoba odvija se u partnerstvu Centra i Kola srpskih sestara. Osnovna djelatnost Dnevnog centra je dnevni boravak u okviru kojeg se odvijaju radnookupacione aktivnosti prema željama korisnika, psihosocijalna podrška starim osobama, zdravstveno prosvjećivanje, kreativne aktivnosti, kao i pojedinačni i grupni rad s korisnicima - naglasila je Varaga.

Dodala je da je na početku otvaranja Centra usluge koristilo 20 korisnika, dok je taj broj u prošloj godini u prosjeku iznosio 30 osoba dnevno, i to uglavnom ženske populacije.

Sonja Popov, koja svih 10 godina koristi usluge Centra, kaže da tu provodi najljepše trenutke.

- Oduševljena sam prvenstveno ljubaznošću radnika Centra za socijalni rad, kao i Dnevnog centra, koji vodi računa o nama kao o članovima svoje porodice - navela je Popov i dodala da su im redovno omogućeni i zdravstveni pregledi te da joj se posebno sviđa to što imaju razne radionice, proslave, obilježavanja značajnih datuma, istakavši da uvijek dobiju i prigodne poklone za rođendane i 8. mart.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da Trebinje prepoznaje potrebe starijeg stanovništva i nastoji da im pružanjem različitih vidova pomoći omogući zdraviji i lagodniji život.

Pružanje pomoći 

- Gradska uprava nikada nije odbila nijedan zahtjev za pružanje pomoći, a tako će činiti i ubuduće, jer gradska vlast i služi da bi prepoznala potrebe ove kategorije stanovništva. Vrlo važni su druženje i komunikacija među starim licima - naveo je Petrović.

Razmjena penzionera 

Petrović je dodao da su u toku pregovori s Općinom Višegrad i "Hidroelektranama na Drini" o razmjeni penzionera, odnosno o tome da na nekoliko dana ovdašnji penzioneri idu u "Vilinu vlas", a višegradski dođu u Trebinje.

- Nastojat ćemo da organiziramo i druge izlete, da bi naši stariji građani bili što zadovoljniji i da znaju da neko brine o njima - zaključio je Petrović.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.