REPUBLIKA SRPSKA

Dodik sazvao sastanak zbog presude Naseru Oriću

Avaz.ba

14.10.2017

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik sazvao je za danas sastanak kako bi bile dogovorene mjere Republike Srpske nakon presude kojom je Sud BiH oslobodio Nasera Orića od optužbi za ubistvo tri zarobljenika srpske nacionalnosti 1992. godine.

Sastanak će biti održan u Palati u Banjoj Luci. 

Podsjećamo, Sud BiH oslobodio je prvostepeno komandanta Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na srebreničkom području 1992. godine.

Ranije je objavljeno da je na Dodikovom spisku pozvanih ukupno 30 osoba.  Predsjednik RS je na razgovore pozvao predsjednika Narodne skupštine RS Nedeljka Čubrilovića, premijerku Željku Cvijanović, ministre policije i boračkih pitanja, predsjednike političkih partija u Narodnoj skupštini RS, te predstavnike tog bh. entiteta u institucijama BiH. 

Poziv na sastanak upućen je boračkim i udruženjima ratnih vojnih invalida, bivših logoraša, Udruženju žena žrtva rata u RS te Centru Vlade RS za istraživanje rata, ali i mitropolitu dabrobosanskom Hrizostomu.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.