REPUBLIKA SRPSKA

Radnici u RS daju otkaze i odlaze u inozemstvo

Nezavisne novine

18.10.2017

U RS bez posla je za devet mjeseci ove godine ostalo 18.370 radnika, a iako poslodavci prednjače u dijeljenju otkaza, ugovore o radu sve češće sporazumno raskidaju i radnici u potrazi za novim poslom, uglavnom u inozemstvu.

Statistika Zavoda za zapošljavanje RS pokazuje da je na osnovu sporazuma radni odnos prekinulo čak 5.163 zaposlenih, te dodatnih 1.648 putem izjava poslodavaca i radnika o raskidu radnog odnosa.

S druge strane, poslodavci u ovoj godini nisu produžili ugovor za 7.038 radnika koji su bili zaposleni na određeno vrijeme, 3.074 evidentirano je kao tehnološki višak, a otkaz su dobila 993 radnika.

Na biroima u RS evidentirane su i 154 osobe koje su ostale bez posla jer su im preduzeća završila u stečaju.

Poslodavci ističu da veliki broj radnika sporazumno napušta poslodavce koji ne ispunjavaju obaveze prema njima i prelaze kod onih koji poštuju radnička prava.

- Došlo je do velike fluktuacije radnika od loših ka dobrim poslodavcima. Sigurno ima mnogo i onih radnika koji pristaju na sporazumni raskid ugovora radi odlaska u inozemstvo. Većina zaposlenih napušta posao ne samo zbog veće zarade već i zbog političke nestabilnosti - kaže predsjednik Unije udruženja poslodavaca RS Dragutin Škrebić.

Dodaje da bez reformskih mjera i udaranja temelja stabilnom sistemu sigurno neće biti zaustavljen odlazak ljudi u inozemstvo, zbog čega poslodavci ostaju bez kvalitetne radne snage.

U sindikatu navode da već godinama upozoravaju na alarmantan podatak o rastu broja radnika koji se prijavljuju na biro na osnovu sporazumnog raskida radnog odnosa i izjava poslodavaca i radnika o raskidanju ugovora.

U evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS, zaključno s krajem septembra ove godine, bilo je prijavljeno 116.936 aktivnih tražilaca posla, što je za 11.528 ili devet posto manje u odnosu na isti period 2016. godine.

Na kraju septembra prošle godine posao su tražile 128.464 osobe.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.