REPUBLIKA SRPSKA

Govedarica: Parlament je zreo za raspuštanje

G. D.

18.10.2017

Predsjednik SDS-a Vukota Govedarica rekao je danas u Banjoj Luci da opozicija ni danas nije dobila zapisnik sa 21. redovne sjednice. On smatra da je taj zapisnik "sadržajno obogaćen" i da se iz njega može vidjeti šta se dešavalo na prošlom zasjedanju NSRS kada je u skupštinu ušla policija.

- Na prošloj sjednici nije predloženo imenovanje vršioca dužnosti glavnog revizora, jer zakon ne poznaje tu funkciju. Za izbor vršioca dužnosti glavnog revizora u režimskoj noći izabran je Jovo Radukić koji je kontroverzna ličnost, za koga se vezuju razne afere. On je pomoćnik ministra finansija - kazao je Govedarica.

On je dodao da je režim za glavnog revizora postavio čovjeka koji će odgovarati vlasti. Radukić će, smatra on, biti poslušnik.

- Ovo je direktna najava za imenovanje Jove Radukića za glavnog revizora. Komisija za izbor i imenovanje je izgleda zasjedala tajno, iza zaključanih vrata. Interesuje nas da li se ta sjednica uopšte održala i po kojem propisu je Radukić imenovan za vršioca dužnosti glavnog revizora - istakao je Govedarica.

Govedarica dodaje da je "režim sinoć radio pod restriktivnim mjerama koje nigdje u demokratiji nisu poznate".

- Policija je sinoć u NSRS nosila akreditacije na kojima je pisalo da su gosti. Mi nismo teroristi. Vlast koja se pretvorila režim ne haje za zakon, ne mogu da rade šta hoće. Naučit će se redu. Još nije odgovoreno na sva poslanička pitanja. Parlament se nalazi u krizi. Vlast ne želi da shvati naš poziv da poštuju zakone i Ustav. Pod ovakim okolnostima ne želimo da radimo i natjerat ćemo ih da rade u skladu sa Ustavom - rekao je Govedarica.

On je dodao da predsjednik RS treba da obavi razgovor sa predsjednikom NSRS i sa predsjednicom Vlade RS i da donese odluku da li je parlament zreo za raspuštanje.

- Mislim da su ove konsultacije potrebne. Da bismo izbjegli potencijalne režimske noći, parlament bi trebao biti raspušten, pa da idemo u izbore i da sve bude gotovo do kraja godine - rekao je Govedarica.

On je dodao da je sinoć u NSRS bila potjera za određenim poslanicima uoči glasanja i istakao da niko ne zna šta se dešavalo u maloj sali NSRS, jer novinari nisu mogli da prate tok zasjedanja.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.