REPUBLIKA SRPSKA

Dodik: Prenošenje fiskalne nadležnosti na BiH bila je najteža odluka za RS

Srna

6.11.2017

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da je najteža odluka za ovaj entitet bila prenošenje fiskalne suverenosti na nivo BiH, formiranjem Uprave za indirektno oporezivanje.

Dodik je tokom skupštinske rasprave rekao da su to uradile stranke iz sadašnje opozicije, koje su tada bile na vlasti.

- Do tada zajedničke institucije finansirale su se na osnovu dotacija iz entiteta, ali od 2002. godine zajedničke institucije se prioritetno pune kroz njihov budžet, a ostatak od toga se raspodjeljuje dalje - naveo je Dodik.

Istakao je da je za Zakon o Sudu i Tužilaštvu u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH glasalo svih pet delegata iz RS, među kojima nije bilo ni jednog iz SNSD-a.

Poslanik PDP-a Branislav Borenović rekao je da je PDP, kada se glasalo o uvođenju PDV-a, predložio da se kod njegovog uvođenja definiše da svi izvorni prihodi i carine pripadaju entitetima, za šta nije bilo većine jer je tada SNSD glasao protiv takvog stava.

Potpredsjednik NSRS Nenad Stevandić naveo je da i dosadašnja skupštinska rasprava pokazuje da nema uslova da bi se održao referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH i da je zato potrebno glasati za odluku koja bi van snage stavila ranija o raspisivanju referenduma.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.