UKC RS snosit će troškove boravka majki uz djecu koja su na liječenju

Autor: Agencije
11.11.2017 19:51
A
A
A

Nakon inicijative majki za ukidanje plaćanja dnevnog boravka uz djecu na liječenju koje je u Banjoj Luci 45 KM, UKC RS je odlukom v.d. generalnog direktora Vlade Đajića donio odluku da će njihova ustanova snositi troškove boravka majki, pratioca ili staratelja u bolnici do kraja ove godine, odnosno do isteka ugovora s Fondom zdravstvenog osiguranja RS.

UKC RS napominje da se nalazi u nezavidnom položaju zbog nepovoljnog ugovora koji imaju sa Fondom zdravstvenog osiguranja (FZO) RS, te će u narednoj godini uložiti sve napore da se ovaj i svi slični problemi sa kojima se UKC RS suočava, zajednički prevaziđu, a sporni ugovor sa FZO RS promijeni.

Iz ove ustanove dodaju da su obavezni da, kao javna zdravstvena ustanova, poštuju pravilnike i zakone u čijoj izradi ne mogu da učestvuju, a moraju da ih poštuju.

U saopćenju se navodi da je upravo ovaj sporni pravilnik, koji u određenim slučajevima ide nauštrb majki, pratioca ili staratelja uz djecu u momentima kad im je najpotrebnije, jedan od takvih primjera.

Više o:

UKC RS