REPUBLIKA SRPSKA

Za nauku u RS izdvaja se svega 0,2 posto BDP-a

Fena

14.11.2017

Pod motom “Budućnost s vještačkom inteligencijom”, u Banjoj Luci  danas je otvoren sedmi Festival nauke, uz učešće oko 40 izlagača, predstavnika fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci i Istočnom Sarajevu te srednjih škola.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Јasmin Komić je rekao da se u tom bh. entitetu za nauku izdvaja oko 0,2 posto BDP-a, što nije dovoljno, ali da su male i zemlje u tranziciji još opterećene socijalnim davanjima i postratnim problemima zbog čega postoje problemi za veća ulaganja u ovu oblast.

To, kaže, nije problem samo RS, već i drugih zemalja u regionu.

- Nastojimo da ti iznosi budu svake godine veći, jer izdvajanje u nauku je investicija u budućnost - naglasio je Komić.

Dodao je da će RS pomoći istraživačkim udruženjima da apliciraju u raspodjeli sredstava evropskim fondova u ovoj oblasti.

-Važno je i učešće poslovnog sektora u razvoju nauke, ali je činjenica da na našim prostorima nemamo velike kompanije, kao što je slučaj u svijetu, gdje se ulažu velika sredstva - kazao je resorni entitetski ministar.

Izrazio je očekivanje da će se mladi ljudi opredijeliti za naučni rad, bez obzira na sve probleme koji prate ovu oblast u RS.

U okviru Festivala nauke predviđeni su i dani otvorenih vrata na nekoliko fakulteta u Banjoj Luci, a sutra će u Narodnoj i univerzitetskoj biblioteci Republike Srpske biti otvorena izložba pod nazivom "Tesla i Pupin na istom putu".

Istog dana u Dječijem pozorištu Republike Srpske bit će održana svečana akademija na kojoj će biti dodijeljene nagrade najzaslužnijima u oblasti naučnoistraživačkog rada.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.