REPUBLIKA SRPSKA

Strah od morbila povećao broj vakcinacija

Nezavisne novine

20.11.2017

Domovi zdravlja po nalogu Instituta za javno zdravstvo RS aktivno pozivaju roditelje da vakcinišu djecu protiv morbila, a već je evidentan porast odziva na vakcinisanje. 

Kako je "Nezavisnim" potvrđeno u Domu zdravlja Bijeljina, uputili su dopise predškolskim i školskim ustanovama na području grada, a obraćaju se roditeljima i putem sredstava javnog obavještavanja, te je evidentan porast odziva na vakcinisanje. Neki roditelji kažu da su se odazvali zbog straha od morbila, čija epidemija vlada u Srbiji.

"Do 2014. godine i pojave epidemije morbila u Republici Srpskoj i Bijeljini obuhvat MMR imunizacijom u Bijeljini se kretao od 85 posto. U proteklih godinu-dvije dolazi do naglog pada zainteresovanosti roditelja da dovedu djecu na MMR vakcinaciju i obuhvat MMR vakcinacijom u 2016. godini iznosio je 58 posto", kažu u ovoj bijeljinskoj zdravstvenoj ustanovi.

Zoran Dakić, epidemiolog, kaže da se kontinuirano rade revizija vakcinalnih kartona i evidencije shodne propisima.

I u banjalučkom Centru za vakcinaciju navode da je posljednjih dana povećan broj roditelja koji dovode djecu na vakcinu.

"Od ukupno 20.000 kartona, koliko se nalazi u kartoteci, prvu dozu MRP vakcine nije primilo 5.400 djece, odnosno 27 posto, dok drugu dozu nije primilo 3.800 djece, odnosno 19 odsto", kažu iz Doma zdravlja Banjaluka.

Pedijatar Zagorka Munić-Vidović iz Doma zdravlja u Šipovu potvrdila nam je da su djeca u ovoj maloj opštini mahom vakcinisana, međutim od njih 550 ipak ima 11 mališana koji nisu primili MRP vakcinu, a za četvoro njih roditelji su napismeno odbili vakcinaciju.

Što se tiče ostalih vakcina, uglavnom ih roditelji ne odbijaju, međutim, kako tvrdi, postoje i roditelji koji apsolutno odbijaju svaku vakcinaciju.

"Imamo situaciju gdje su roditelji vrlo imućni. Majka je za vakcinaciju, međutim otac kategorički odbija bilo kakvu vakcinu, ne samo MRP, i majka je očajna, ali ne smije protiv njega. Imamo i majku koja jeste za vakcinacije, ali ne kada je vrijeme za njih, jer su djeca mala, već kad porastu. Razlog jeste neracionalan, ali ne mogu uticati na to. A MRP vakcinu zbog raznih opštepoznatih razloga neki roditelji prosto neće", kaže doktorica.

Na pitanje novinara da li djeca koja su alergična na jaje mogu primiti vakcinu jer su po tom pitanju mišljenja struke podijeljena, doktorica kaže da se tome vrlo oprezno treba pristupiti.

"Ne bih se zaklela da smiju sva djeca primiti vakcinu, međutim juče sam vakcinisala dijete koje je alergično na jaje. Majka je rekla da mu već pola godine daje jaje, ona je medicinske struke pa sam pristala. Pripremili smo antišok terapiju, ali srećom nije nam trebala", ističe Munić-Vidovićeva.

Dodala je da, iako se posljednja doza ove vakcine daje po polasku u školu ili najkasnije do sedme godine, ipak su vakcinisali i punoljetne.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.