REPUBLIKA SRPSKA

Izgradnjom Istočnog tranzita saobraćajno će se rasteretiti centar Banje Luke

Istočni tranzit: Planirane dvije trake te pješačke i biciklističke staze

G. DAKIĆ

22.11.2017

Dugogodišnji problem nezavršenog dijela Istočnog tranzita, koji spaja dva najveća banjalučka naselja Starčevicu i Mejdan, trebao bi uskoro biti riješen, i to tri decenije nakon početka radova. Investitori ovog projekta, vrijednog oko 850.000 KM, jesu „Putevi RS“ i Grad Banja Luka. 


Građevinska dozvola

Izgradnja dionice počet će ove sedmice. Na spajanje Istočnog tranzita čeka se duže od 30 godina zbog nedostatka novca za realizaciju projekta, ali i neriješenih imovinskopravnih odnosa. 

- Istočni tranzit predstavlja najvažniju gradsku saobraćajnicu u istočnom i južnom dijelu grada. Zbog neizgrađenosti svih dionica, on nije preuzeo ulogu koja mu pripada u gradskoj mreži saobraćajnica, a to je opsluživanje i rasterećenje centralnog gradskog područja - kazao je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

On podsjeća da je Grad s predstavnicima „Puteva RS“ održao niz sastanaka koji su rezultirali potpisivanjem sporazuma o reguliranju međusobnih odnosa i koordiniranom djelovanju u cilju spajanja nedovršenog dijela, od ulice Majke Jugovića do ulice Stevana Bulajića.

- Sporazum je predvidio da „Putevi RS“ finansiraju fazu niskogradnje i saobraćajne signalizacije, a Gradska uprava hidrotehničku i elektrofazu. Završena je projektno-tehnička dokumentacija, dobivene su sve neophodne saglasnosti, riješeni imovinskopravni poslovi i dobivena građevinska dozvola - rekao je Sandić.

Biciklističke staze

Trasa ove dionice dugačka je oko 440 metara i planirane su dvije kolovozne trake. Razdjelni zeleni pojas je širok pet metara, a planirane su trake za skretanje ulijevo u zoni raskrsnica. Projektom su predviđene i obostrane biciklističke i pješačke staze. Bit će zasađeno i 115 sadnica platana u zelenom pojasu.

Još tri kružna toka 

Prije desetak dana počela je izgradnja kružne raskrsnice kod Rebrovačke crkve, koja se, također, nalazi na Istočnom tranzitu i predstavlja važno saobraćajno čvorište u ovom dijelu grada.

- Naredne godine ćemo iz vlastitih izvora izgraditi još tri kružne raskrsnice, i to dvije u Aleji Svetog Save i jednu kod Policijske uprave. Radit ćemo na izgradnji traka za desno skretanje na onim raskrsnicama gdje je to moguće, jer se i to pokazalo kao efektno rješenje - zaključio je Sandić.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.