REPUBLIKA SRPSKA

Uskoro zabrana pušenja u zatvorenim prostorijama u RS

N1

23.11.2017

Ugostiteljski objekti više neće imati prostor za pušače i nepušače – bit će zabranjeno konzumiranje cigareta u kafićima, restoranima, klubovima ukoliko Narodna skupština Republike Srpske usvoji Nacrt zakona o zaštiti zdravlja stanovništva od duvanskih prozivoda koji predviđa entitetska Vlada.

Zabranjeno pušenje bit će u svim zatvorenim javnim mjestima. Osim natpisa o zabrani pušenja, na kutijama cigareta će biti i fotografije koje ukazuju štetnosti pušenja.

-Do sada su na kutijama cigareta bila pisana upozorenja, a od sada će biti i slikovna upozorenja, a što je i praksa u zemljama EU - izjavio je Alen Šeranić iz sektora za međunarodnu saradnju i evropske integracije u Ministarstvu zdravlja RS.

Novim zakonskim rješenjem zabranjuje se prodaja duvana i duvanskih proizvoda u svim obrazovnim, zdravstvenim i sportskim objektima, poručeno je iz Vlade.

A više neće biti dozvoljeno ni korištenje mentola u cigaretama.

-Jer mentol kada ga uzimate hladi tako da kod mladih pušača, koji prvi put pokušavaju da puše, anestezira samo ždrijeloi mentol smanjuje onu gorčinu cigarete - objasnio je Šeranić.

Za kršenje novih zakonskih odredbi predviđene su kazne za pravna i fizička lica, ali nije precizirano o kakvim se radi.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.