SARAJEVO

Ne stišava se bura zbog uvođenja naplate parkinga u naseljima: Vijećnici protiv nameta i pljačkanja građana

Ulični parkinzi u naseljima uvijek su puni vozila

Piše: A. TABAK - F. SABLJICA

22.7.2017

Ako je suditi prema izjavama vjećnika iz nekoliko općinskih vijeća, koji će na sjednicama, kada se bude raspravljalo o tome, dati konačni sud, uredba o naplaćivanju parkinga unutar naselja i na gradskim ulicama neće tek tako lako biti prihvaćena.

Formiranje cijena

Bez obzira na to što općine uporište za takvo nešto mogu naći u Zakonu o uređenju saobraćaja, koji je Ministarstvo saobraćaja KS lani donijelo, u izjavama za naš list kažu da će se na sve načine boriti protiv uvođenja novog nameta ionako osiromašenim građanima. 

Ruku protiv ovakvog načina naplaćivanja na sjednici Općinskog vijeća Centar dići će vijećnik Igor Stojanović. On smatra da je Kanton u ovu priču ušao bez konsultacija s načelnicima općina te da je prioritet OV da štiti interese građana.

- Sarajlije ionako imaju previše nameta i plaćanja računa. Bit ću protiv takve ideje – kazao je vjećnik OV Centar Velija Katica.

Sličnog mišljenja je i vijećnica s Ilidže Azra Jahić, koja će se zalagati da općine koje usvoje takvu uredbu, budu ograničene u formiranju cjenovnika. Njen kolega Faik Hadrović smatra da je takvo nešto teško provesti u djelo, jer prije toga svim građanima treba siguran parking. Prema njegovom mišljenju, najbolje rješenje je gradnja podzemnih garaža.  

- Protivit ćemo se svakom pljačkanju građana – kazao je Ifet Mahmutović iz OV Novi Grad.

Ostavljanje vozila  

Vijećnik Elvis Hodžić smatra da stanari prilikom kupovine stana imaju pravo na osigurano mjesto za ostavljanje vozila i to se ne bi trebalo naplaćivati. Seid Škaljić, općinski vijećnik iz Starog Grada, ne vidi rješenje u ovoj uredbi, jer su i sada privatni parkinzi stalno puni, a turisti nemaju gdje parkirati.  

U Novom Sarajevu uredba neće ubrzo zaživjeti, jer kako kaže vijećnik Igor Gavrić, na ovom području nisu riješeni imovinskopravni odnosi.

Kovačević: Nije u skladu s Ustavom

Bivši vijećnik Slaven Kovačević ističe da sva javna parkirališta trebaju biti u nadležnosti općina na čijem se području nalaze.

- Nije u skladu sa presudom Ustavnog suda da Kanton naplaćuje parkiranje i uzima sebi prihode, dok ih općine održavaju. Treba srediti te nadležnosti – rekao je Kovačević.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.