SARAJEVO

Sarajevo: Dramatičnom akcijom spriječili krađu 15 kubnih metara stabala!

Piše: N. MANJURA

24.7.2017

Zaposlenici Kantonalne javne ustanove za zaštićena prirodna područja spriječili su u petak navečer krađu 15 kubnih metara posječenih stabala sa područja Babinog potoka, nedaleko od Sarajeva! Nakon što su u kasnim noćnima satima čuli zvuk motorne pile, odmah su pozvali policiju te se sami uputili na mjesto događaja, gdje su u posljednji čas zaustavili kamion natovaren stablima.  

Teška situacija

Prava drama se odvijala u šumi. Kako nam je kazao direktor ove ustanove Osman Delić, nakon njih, stigla je i policija iz Starog Grada, koja je legitimisala, a zatim i lišila slobode četiri šumokradice i jednog vozača. Cijelu situaciju dodatno je otežala i činjenica da se ovom lokalitetu, koji je od grada udaljen skoro 35 kilometara, može pristupiti jedino iz pravca Republike Srpske, jer je teren iz pravca Federacije neprohodan za saobraćaj.

- Imali smo prije petnaestak dana povremena manja otuđivanja posječenog drveća pa smo organizirali stalne dežure s našim zaposlenicima. Na svu sreću, jer su upravo oni u petak čuli motornu pilu i stigli smo na vrijeme reagirati kako bismo spriječili da 15 kubika ode u daljnju distribuciju - kazao je Delić.

S obzirom na to da su se dežure pokazale opravdanim, dodaje da će se nastaviti, pogotovo kada su u pitanju teško dostupni i prohodni tereni, gdje su krađe najčešće.

Ilegalna prodaja

- Protiv ovih šumokradica i jednog vozača podignuta je krivična prijava na Kantonalnom sudu. Nastavit ćemo s dežurama kako bi se spriječilo da se drveće ilegalno uzima i dalje prodaje - zaključio je Delić.


Krivične prijave

Kako nam je Delić pojasnio, za otuđivanje stabala do dva kubna metra slijedi prekršajna prijava. Za svaku krađu koja premašuje dva kubika, šumokradice i njihove pomagače očekuje krivična prijava.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.