SARAJEVO

Sarajevo: Veliki broj prosjaka i polomljene ploče ruglo su centra grada

Sve više prosjaka i prodavača na ulicama

Piše: N. MANJURA

26.7.2017

Dotrajale ploče na šetnicama, neuređena stepeništa i sve veći broj prosjaka i ilegalnih prodavača na ulicama samo su neki od problema s kojima se suočavaju stanovnici mjesne zajednice (MZ) Ferhadija. Sve to šalje ružnu sliku turistima, koji, osim Baščaršije, obavezno prođu i ovom ulicom. Kazao nam je to predsjednik Savjeta ove MZ Faruk Emirhafizović.


Pišemo projekte


- Mjesne zajednice nekad i sad se ne mogu porediti, sada je stanje puno bolje, ali to još nije dovoljno. Mi pišemo projekte, pravimo planove koje nam neko odobri, nemamo direktan dodir s finansijama. A toliko toga trebamo riješiti - kazao je.


U Ferhadiji su ploče najviše oštećene

Emirhafizović, koji je odrastao u Ferhadiji, ističe da prosjaka nikad više nije bilo na ulicama.


- Muku mučimo s njima. Svakog dana prosjaka je sve više, ne možemo im stati ukraj, a nerijetko se dešavaju i krađe - rekao je Emirhafizović.


Dotrajale ploče u Ferhadiji i na Gajevom trgu moraju se hitno popraviti, kaže on, te dodaje da je problem u izboru lošeg materijala, zbog čega je svake godine neophodna rekonstrukcija.


Emirhafizović: Bez saradnje dvije MZ

- Ferhadija i Sarači su najgore urađena područja što se tiče tih ploča koje lupaju kada se hoda po njima. To svima smeta - poručio je Emirhafizović.


Hitna popravka


Nažalost, kaže i da je saradnja s MZ Trg oslobođenja-Centar, s kojom ova MZ graniči, a koja je u susjednoj općini, nikakva jer nemaju zajedničkih projekata.


- Ove dvije MZ faktički dijele jednu ulicu, ali, osim toga, saradnje nemamo. Oni imaju svoje, mi svoje i tako radimo. Valjalo bi da se to popravi, ali nemamo ništa u planu - zaključio je on.

Stepenište u Petrakijinoj ulici


Emirhafizović dodaje i da je postojala inicijativa da stepenište u Petrakijinoj ulici bude s muzičkim elementima, kao što je to susjedna općina uradila u Pruščakovoj, ali su oni ipak izabrali funkcionalnost.


- Zimi se kliže, kamen dvije godine nakon postavljanja se izliže i bude klizav. A tuda stari ljudi prolaze, koji tako riskiraju svoj život. Treba obnoviti i rukohvate, postaviti bolje osvjetljenje... - rekao je on.

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.