SARAJEVO

U replici Ferdinandovog automobila voza glumce, ambasadore, gradonačelnike

Piše: F. MUSTAFIĆ

26.7.2017

Već drugu godinu zaredom sugrađanin Edo Kapetanović (63) u replici automobila u kojem su ubijeni austrijski prestolonasljednik Franc Ferdinand i njegova supruga Sofija gradskim ulicama voza turiste, ali i brojne sugrađane. Automobil marke Graf and Shift napravio je prije tri godine, a tek prošle odlučio se da ga izvuče iz garaže.


Luksuzna limuzina


- Čim sam ga završio, izvukao sam ga na cestu. Prva vožnja ujedno je bila i probna. Drugi vozači su mi trubili jer sam išao presporo, a ja sam se samo plašio da se vozilo ne raspadne - priča nam Kapetanović.


Prema njegovim riječima, radi se o automobilu koji je u to vrijeme bio najluksuznija limuzina, koja se, također, izrađivala u Austriji. Čim je počeo Prvi svjetski rat, stalo se s njegovom proizvodnjom. Danas se originalni automobil nalazi u vojnom muzeju u Beču.


- Jednog dana slučajno sam se zadesio ispred Muzeja Sarajeva. Stajao sam ispred izloga i slušao jednog gospodina kako kritizira i komentira fotografije koje su bile izložene na prozorima muzeja. S druge strane, meni je najveću pažnju privukao automobil u kojem je sjedio Franc Ferdinand. Nakon mnogo godina odlučio sam se da napravim isti takav auto. Za samo tri mjeseca bio je završen. Gledao sam fotografije na internetu kako izgleda originalno vozilo - kaže nam Kapetanović.


Svako jutro on svoju limuzinu parkira ispred Muzeja Sarajeva 1878-1814, odakle turiste, nakon što posjete muzej, provoza gradskim ulicama.


- Prvo ih odvezem do Bijele tabije, odakle im pokažem grad. Ispričam im kako je Sarajevo nastalo te im pokažem sedam kapija gdje se nekad ulazilo u grad. Zatim ih odvezem do Marindvora i pokažem im zgrade koje su nastale u austrougarskom periodu - ističe Kapetanović.


Poznate ličnosti


Njegovim automobilom, osim turista i građana, vozale su se i brojne poznate ličnosti, muzičari, političari, ambasadori, glumci, umjetnici...


- Prošle godine vozao sam velikog glumca Ljubišu Samardžića, zatim gradonačelnicu Dejtona kada je bila u posjeti našem gradu... Čest mi je gost i austrijski ambasador - govori Kapetanović.

Nedostaje autentična odjeća


Kapetanović nam kaže da mu još samo nedostaje adekvatna nošnja ili uniforma da bi ugođaj bio potpun.


- Od krojača koji je izrađivao kostime i nošnje za muzej tražio sam da i meni sašije odjeću. Nažalost, iako smo se prvo bili dogovorili, on je odustao. Volio bih da imam i uniformu koju je u to vrijeme nosio vozač - rekao je Kapetanović.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.