SARAJEVO

Za cisternu vode radnici ViK-a mještanima traže 150 KM

Stanovnici kombijem u bačvama dovlače vodu iz drugih naselja

Piše: F. SABLJICA

27.7.2017

I ovo ljeto ista priča. Zbog polupraznih lokalnih rezervoara i slabih pumpi, stanovnici prigradskih naselja u Novom Gradu i na Ilidži mjesecima nemaju ni kapi vode u svojim kućama, a živimo u 21. stoljeću! 

Zloupotreba ljudi

S nestašicom se upravo na sve načine bore stanovnici Zabrđa, tačnije u ulici Avde Palića od broja 148 do 166. Žale nam se da su im slavine suhe već 15 dana te da se na razne načine dovijaju kako će osigurati dovoljne količine za higijenu, spremanje hrane... Očajni mještani prinuđeni su bili kupiti bačve od 1.000 litara i držati ih ispred kuća da bi kupili kišnicu ili, kad voda dođe, da se pune. Mnogi strahuju od moguće zaraze.

- Nakon 15 dana dobili smo prvu cisternu vode iz „Vodovoda i kanalizacije“, i to nakon nekoliko dana moljenja. Našu očajnu situaciju pokušali su zloupotrijebiti. Jedan radnik ViK-a tražio nam je čak 150 KM da nam cisternu vode dovuče nacrno. Ponudili smo mu 50 KM i nije pristao. Iskoristili smo dva kišna dana da napunimo burad da imamo za toalet i druge potrepštine - rekao je Elvis Salkanović, mještanin Zabrđa.

Koliko je zaista alarmantna situacija, najbolje pokazuje primjer peteročlane porodice Halide Hrelje. Kako nam je kazala, ona svaki dan natoči bokal vode i kaže djeci da im je to za cijeli dan da je ne bi rasipali.



U buradima sakupljaju kišnicu

Čekanje noću

- Svako jutro muž i ja idemo po vodu kod rođaka, dovlačimo je kombijem, prebacujemo u bačve... Nekad po čitavu noć čekam hoće li doći voda da naspem da ne moram ići sipati po mahali. Veš svekrvi nosim da pere, imam djecu, ne mogu im braniti da se prljaju. Neku večer sam plakala kad sam otišla po vodu kad vidim koliko se patimo - rekla je Hrelja.

Probleme s vodosnabdijevanjem imaju i mještani u ilidžanskom naselju Kobiljača u Rakovici. Oni već pet dana nemaju vode i snalaze se kako znaju i umiju.

Bespravan cjevovod

U preduzeću ViK upoznati su s problemima građana. Tvrde da ih imaju samo bespravno priključeni potrošači, čije su kuće napravljene iznad kote rezervoara Mojmilo, odakle se snabdijevaju.

- Radi se o bespravnom cjevovodu koji su građani samoinicijativno razvodili, što ne podliježe tehničkim pravilima i u takvoj situaciji nemoguće je osigurati uredno vodosnabdijevanje. Jedan od prioriteta je zamjena mreže na ovom lokalitetu. Ponedjeljkom i četvrtkom šaljemo im cisterne - rekli su iz ViK-a.


Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.