Najmlađi školarci dobit će ormariće

Najmlađi školarci dobit će ormariće

Ministarstvo novac od knjiga utrošilo na kupovinu ormarića

KS: Prvačići neće više imati besplatne udžbenike!

Autor: F. MUSTAFIĆ
09.08.2017 17:32
A
A
A

Više od 4.000 prvačića koji će u septembru krenuti u prvi razred osnovnih škola na području Kantona Sarajevo, neće dobiti besplatne udžbenike, kao što je to bio slučaj prošle godine. Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS odlučilo je, naime, da udžbenike dobiju samo oni prvačići koji dolaze iz socijalno ugroženih porodica.

Olakšati najmlađima

- Prošle godine su mnogi roditelji negodovali, jer smo svim prvačićima dodijelili udžbenike. Neki su smatrali da im to ne treba i da novac treba usmjeriti na druge strane. Zbog toga je Ministarstvo donijelo odluku da se dio novca potroši za nabavku školskih ormarića, koji će umnogome olakšati najmlađim školarcima put od kuće do škole – naveli su iz Ministarstva.

Dijana Parla iz Udruženja roditelja KS smatra da besplatne udžbenike trebaju dobiti sva djeca koja dolaze iz ugroženih porodica, a ne samo prvačići.

- Udžbenici su nabavljeni samo za prvačiće koji su slabijeg imovinskog stanja. Govorilo se i o tome da bi besplatne knjige mogli dobiti i đaci starijih razreda. Smatramo da, ipak, nema potrebe da samo učenici prvih razreda dobivaju knjige. Mnogo je roditelja koji svojoj djeci ne mogu osigurati sav pribor za školu. Još čekamo da vidimo hoće li Ministarstvo podržati ovu ideju – rekla nam je Parla.

Imovinsko stanje

Ona smatra da ne trebaju svi prvačići dobiti besplatne knjige, jer ima mnogo roditelja koji svojoj djeci mogu kupiti udžbenike. Ali, zato u višim razredima ima djece kojoj su potrebne knjige, a roditelji su im slabijeg imovinskog stanja. Mnogi nemaju skoro 300 KM, koliko je potrebno za knjige za osnovca.

Koristiti školske biblioteke

Roditelji smatraju da školske biblioteke imaju dovoljan broj udžbenika za sve prvačiće.

- Te knjige nisu nove, ali se mogu upotrijebiti. Podržavamo ideju da besplatne knjige dobiju najmlađi, a ako ima dovoljno udžbenika, treba ih podijeliti đacima, bolje nego da stoje na policama školskih biblioteka, jer samo jedan udžbenik košta 10 ili 15 maraka, što je mnogo – kaže Esad Muratović, roditelj čije dijete od septembra polazi u prvi razred. 

Više o:

Sarajevo