SARAJEVO

Sarajevo: Mještani očajni zbog planirane gradnje: Ne želimo nebodere u dvorištu

Brankovići pokazuju mjesto u dvorištu gdje je planirana gradnja zgrade

Piše: Avaz.ba

9.8.2017

Potpisivanjem peticije na koju je do sada potpis stavilo 1.117 građana te protivljenjem usvajanju regulacionog plana, mještani Mjesne zajednice (MZ) Stup 2 pokušat će spriječiti početak gradnje novih zgrada u ovom naselju. Ako investitori ne odustanu od svoje nakane i ilidžanski vijećnici prihvate ovakav regulacioni plan, neke od zgrada bit će napravljene u dvorištima stanovnika Stupa.

Osušeno drveće

Kako su nam kazali mještani, ukoliko se ova ideja provede u djelo, bit će primorani napustiti svoje domove i prodati imanja.

Bračni par Mulija i Nijaz Branković kažu da će se boriti do kraja, jer ako bi se napravila jedna takva zgrada, ističu da bi njihov život bio kao u rupi.

- I ovako, od kada su izgrađene zgrade, nemamo više sunca niti svjetlosti. Sve što smo posadili od voća, osušilo se zbog nedostaka sunca. No, problem će biti još veći ako nam zgradu naprave u dvorištu. Onda ćemo biti prisiljeni napustiti svoje imanje iako smo tu već 60 godina – kazali su Brankovići. 

Dva metra od Bijelićeve kuće ucrtana zgrada. Dva metra od Bijelićeve kuće ucrtana zgrada

Dodaju da je njihovo imanje prije gradnje visokih zgrada vrijedilo skoro milion maraka, a da sada niko za to ne bi dao ni 500.000 KM.

Ista nevolja snašla je i Mehmeda Bijelića i njegovu porodicu. Kažu da na području ove mjesne zajednice žive 30 godina i da im se sve promijenilo od kada je sagrađeno naselje Tibra.

- Život nam je kao u bunkeru. I sada još hoće da naprave još jednu zgradu, i to sve na udaljenosti od dva metra od imanja. Ukoliko to urade, osim neba i betona, mi ništa više nećemo moći vidjeti – kazao je Bijelić, dodavši da će istrajati u svojoj borbi i da ne žele prodati svoje imanje.

Predsjednik MZ Sabit Šabanović ističe da se konstantno vrši pritisak na građane ove MZ kako bi se u što kraćem roku usvojio regulacioni plan i da se s ovim problemom bore već šest godina.

Betonske zidine

- Čak smo nedavno imali javnu raspravu u Općini, gdje nam je ponuđen isti regulacioni plan koji su građani odbili 2015. godine, jer nisu uvažili naše prijedloge. Niko od građana nije protiv gradnje, ali ako će se graditi prema zakonu i ako će zgrade imati najviše šest spratova. Mi ne želimo da se nastave graditi neboderi i da nam kuće okružuju betonske zidine – kazao je Šabanović.

Ukoliko Općina i dalje bude insistirala na usvajanju regulacionog plana koji nije u interesu mještana, Šabanović ističe da će tražiti da se MZ Stup 2 odvoji od općine Ilidža ili da djeluje kao zasebna općina.

Zakon i struka kazat će svoje

Načelnik općine Ilidža Senaid Memić kazao nam je da će sve primjedbe građana koje su u skladu s realnim zahtjevima, biti udovoljene.

- Ništa se neće usvajati što ne bude odgovaralo građanima. Zakon i struka kazat će svoje – istaknuo je Memić.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.