SARAJEVO

Zbog neizlaska općinske inspekcije Malu aleju na Ilidži okupirali ugostitelji s ljetnim baštama

Piše: A. TABAK

10.8.2017

Malu aleju na Ilidži, u čiju je obnovu lani uloženo 700.000 maraka, umjesto da služi građanima kao šetalište, pojedini vlasnici ugostiteljskih objekata pretvorili su u ljetne bašte. Kako smo se i sami uvjerili, poslije 18 sati, kada s radom prestaje općinska inspekcija, ugostitelji stolove prebace čak i na drugu stranu Aleje pa su građani primorani provlačiti se između njih.

Neodgovorni vlasnici

Vijećnik Općinskog vijeća (OV) Ilidža Samir Avdić kazao nam je da je ovaj problem prisutan u čitavom centralnom dijelu Ilidže te da mu se obratio veliki broj nezadovoljnih građana, tražeći od njega, kao i od ostalih kolega vijećnika, da urade nešto.

- To se dešava prvenstveno zbog neodgovornosti vlasnika pojedinih ugostiteljskih objekata, koji proširuju svoje ljetne bašte. Ovo je užas, ne znam samo zašto smo, onda, renovirali Aleju ako njome neće moći prolaziti ljudi, žene s kolicima, djecom... – rekao je Avdić.

Ističe da je od predsjedavajućeg OV Ilidža tražio da urgira kako bi inspekcija izašla na teren u večernjim satima i vikendom te utvrdila koji su ugostitelji uzeli više javne površine, a koji su ostali u gabaritima koji su dozvoljeni.

Da su građani i turisti u podređenom položaju kada je u pitanju šetnja Alejom, smatra i predsjedavajući OV Muhamed Omerović.

Ugodno mjesto

- Žao mi je što ne možemo promijeniti da to bude jedno fino i ugodno mjesto za sjedenje i što veliki broj ljudi koji na tom šetalištu drži ljetne bašte, nema mjere do koje granice ih postaviti. U krizi su i privrednici koji se ne bave ugostiteljstvom, a imaju preduzeća i prodavnice u Aleji. Njima se ne može prići od bašti – istaknuo je Omerović.

Ubrzo kolegij OV

Omerović je kazao da će u što kraćem roku sazvati kolegij Općinskog vijeća (OV) kako bi se zatražio izlazak inspekcije na teren.

- Služba inspekcijskog nadzora, općinska i kantonalna, kao i načelnik, trebali bi na neki način reagirati. Ali, svakako da ćemo mi ispred Vijeća pomoći da se nađe rješenje – rekao je Omerović. 

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.