BIH

Građani se pripremaju za zimu, već kupuju ogrjev: Drva nikad skuplja, metar čak 97 KM

F. MUSTAFIĆ

13.8.2017

Građani koji će se tokom zimskih dana grijati na drva, ugalj ili pelet, već uveliko nabavljaju ogrjev. Mnogi su požurili s kupovinom ogrjeva, jer će njegova cijena prije početka zimske sezone sigurno porasti. U odnosu na prošlu godinu, cijene su već sada drastično porasle.

Plin i struja

U krugu firme “Drvosječa” na Stupu, koja se bavi prodajom ogrjeva, zatekli smo nekoliko sugrađana koji su došli da naruče drva. Uglavnom kupuju dva, pet ili deset metara. A s obzirom na to da je prošla zima bila iznimno hladna, većina ih nema nikakvih zaliha kod kuće.

Kako nam je kazao Edin Omeragić iz “Drvosječe”, zbog visokih cijena plina i struje, mnogi se odlučuju grijati na drva ili ugalj.

- Drva su ove godine skuplja. Sve ih je teže nabaviti, jer neka šumarstva štrajkuju, a mjesta odakle ih nabavljamo, sve su udaljenija, što se, naravno, odražava na cijenu. Kod nas se iscijepana drva mogu nabaviti po cijeni od 97 maraka, dok su drva u ćutcima 93 KM – kaže Omeragić.

Prema njegovim riječima, zbog teške situacije, izostat će i akcijske cijene po kojima su ranijih godina kupovali penzioneri.

Najveća potražnja

- Mnogi nas zovu i pitaju za popuste. Nažalost, ove godine penzionerima smo omogućili jedino da plaćaju na rate. Ovih dana pokušavamo nabaviti što više ogrjeva, jer narednih sedmica očekujemo i najveću potražnju – ističe Omeragić.

Tona drvenog uglja košta 154 KM, a mrki ugalj za peći na centralno grijanje je 196 maraka.

Kako su nam kazali iz firme “Drvodom”, koja se, također, bavi prodajom ogrjeva, cijene variraju u zavisnosti od daljine, kvaliteta ogrjeva i količine koju kupac odabere.

- Iscijepana drva koštaju 85 maraka, a ugalj košta 180 KM. Pelet je nešto skuplji i prodajemo ga za 350 KM – navode iz ove firme.

Omeragić: Drva su ove godine skuplja

Do peleta teško doći 

Većina firmi na području Kantona Sarajevo koje se bave proizvodnjom i prodajom peleta, još nemaju ovaj energent u prodaji. Zbog toga mnogi pelet naručuju iz drugih dijelova BiH ili čekaju da prodavači osiguraju dovoljno zaliha. Kako su nam kazali neki od prodavača, cijena peleta ove godine bit će oko 300 KM.

Brojke

97 KM iscijepana drva

93 KM drva u ćutcima

196 KM mrki ugalj

154 KM drveni ugalj

300 KM pelet

Video
Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.