SARAJEVO

Mladi pokazuju kako se grad može učiniti ljepšim

Članovi tima uređuju kutak na Ciglanama

Piše: N. HADŽIŠEHIĆ

21.8.2017

Neformalno udruženje mladih "Dobre kote" već dvije godine nastoji da napuštene prostore u gradu uredi, očisti, renovira i učini dostupnim građanima. 


Nema podrške

Volonterka Aldijana Okerić ispričala je za "Avaz" kako je došlo do ideje o uređivanju neiskorištenih javnih površina. Nevladina organizacija "Inicijativa mladih za ljudska prava" pokrenula je, naime, taj projekt kako bi učinili neku promjenu u društvu, omogućavajući mladima istovremeno da iskažu kreativnost.

- Kako vlast ne vodi dovoljno računa o takvim površinama, odlučili smo uzeti stvar u svoje ruke. Želimo da mališanima pružimo više mjesta za igru i druženje, ali i da ih uključimo u svoje aktivnosti. Djeca su fokus našeg djelovanja - kazala je Okerić i dodala da im se dosta građana javlja da se urede njima bliske lokacije, a nerijetko i pomognu.

Lokalne vlasti, međutim, nemaju sluha za njihove projekte pa se u većini općina nadležni nisu odazvali da pomognu. Ipak, oni su, uz pomoć drugih organizacija, uspjeli nabaviti sve što im je potrebno. 


Djeca su fokus

Najljepši dio

Do sada su uređeni dječiji parkovi na Grbavici, Bistriku, u ulici Marka Marulića, zatvoreno dvorište na Marindvoru, atomsko sklonište na Dobrinji i dvije napuštene lokacije na Ciglanama i u Hrasnom. Iduća lokacija je u Vogošći.

Jedna od učesnica je i Adrijana Kožljak, koja se prijavila kao volonter.

- Nisam mogla ni zamisliti koliko će mi promijeniti pogled na svijet, koliko ću životnih lekcija naučiti i kakve ću ljude upoznati i zavoljeti. Na jednom mjestu je toliko pozitivne energije, kreativnosti i slobode! Odlično se osjećam zato što radim iz ljubavi, za sve građane - kaže Kožljak. 


Životne lekcije

S njom se slaže i Smirna Kulenović, jedan od pokretača "Dobrih kota" koja kaže da su najljepši dio članovi i članice tima, kao i komšije koje upoznaju u toku rada. Cilj je i okupiti ljude oko ove ideje, potstaknuti građane na samoorganizaciju, druženje i ponovno osvajanje našeg grada - ističe Kulenović.

Podstaknuti građane

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.