SARAJEVO

Kad su harali Ćafir, Muha, Čala, Paja i ostala raja

Ekipa "Davora" s trenerom Poričaninom

Piše: S. O. - Ml. D.

21.8.2017

Malonogometni turnir "FIS Gol" nekada je okupljao najbolje bh. nogometaše. Ovaj turnir vrhunac je doživio od 1983. do 1991. godine. Učestvovali su velikani poput Davorina Popovića, čija je ekipa "Davor" uvijek bila u vrhu. Jedan od najvećih igrača i trenera je Muhamed Poričanin, koji je dva puta kao trener osvajao turnir, a jednom je kao igrač izgubio u finalu.

- U FIS-u su igrali veliki igrači poput Fuada Švrakića, Džele Muharemovića, Faika Kolara... Safet Sušić Pape igrao je na turniru kafića koji je bio preteča "FIS - Gola". Turnir su organizirali momci iz Sportskog društva Privredna banka na čelu s Adnanom Muzurovićem. Na turniru 1990., kada je posljednji put održan na terenu FIS-a, učestvovalo je 237 ekipa! "Davor" je slavio, a jedino je "Verona" bila trofejnija sa tri pehara - kazao je Poričanin za Fenu.

Za ovu čuvenu ekipu igrali su i asovi FK Sarajeva Predrag Pašić i Mehmed Janjoš.


Pjevač sa svojom ekipom

Završetak karijere

Pašić je za "Davor" počeo igrati krajem osamdesetih, nakon što je završio profesionalnu fudbalsku karijeru.

- Sa Davorinom sam bio veliki prijatelj. On je, sa dvojicom drugova Muhamedom Poričaninom i Kenanom Šahinagićem, osnovao ekipu i na početku je to bilo igranje turnira u kojima su se natjecali poznati sarajevski kafići. Imao je svoj kafić na Marindvoru i tu su se okupljali i družili mnogi poznati sportisti, igrači Želje i Sarajeva, košarkaši Bosne... Ali, poslije je preraslo u nešto više. Posljednji prvaci Jugoslavije, dva puta prvaci BiH, do toga da smo bili proglašeni jednom od tri najbolje ekipe u državi - kazao je Pašić.

U istom tonu nastavio je i Janjoš, koji se prisjetio hemije koju su imali kao ekipa, druženja i zezancije prije, a naročito poslije utakmica, ali i prepune Skenderije, u kojoj se uvijek tražila ulaznica više.

- Uoči utakmice, u gradu se osjetio poseban naboj. Takav rivalitet je postojao između ekipa i takvo uzbuđenje među nama. A poslije bismo svi otišli u Davorinovu kafanu i dugo navečer prepričavali trijumfe, svaki dribling, da je to bilo fantastično. A Davorin bi, u svom maniru, kada bi pričao nešto, ukrašavao priču uzrečicom: "Kad ti Pjevač kaže..." - istaknuo je Janjoš.


Idealni tim turnira: Janjuš, Bilić, Kolar, Švrakić, Avdić i Pašić

Pravio spektakl

Za ekipu su, između ostalih, igrali i Bruno Jurić, Goran Vujadinović, Mirko Marvan, Senad Hodžić, Ćafir Karamehmedović, Amir Misimović Šifto..., prisjetio se Janjoš. Emir Šahinagić je uvijek bio uz njih, kao i Aco Ćulić, a Haris Džinović je bio direktor kluba te često znao da napravi spektakl na utakmicama.


Koji su kafići nastupali

Ekipe kafića koje su se takmičile bile su "Verona", "Adams", "Bene", RS, "Pikadili", ali osnovni cilj, u čemu se slažu i Pašić i Janjoš, bilo je druženje prepuno lijepih trenutaka i međusobnog divljenja.

Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.