SARAJEVO

Završen vanredni rok za prijem u JU: U vrtiće upisano 737 mališana, a na listi čekanja ostalo njih 370

U vrtićima popunjena sva slobodna mjesta

Piše: F. MUSTAFIĆ

23.8.2017

U 32 vrtića JU „Djeca Sarajeva“ ove godine upisano je 737 mališana, a na listi čekanja i nakon vanrednog avgustovskog upisnog roka ostalo je njih 370. Posljednjim upisnim rokom popunjana su sva slobodna mjesta i u vrtićima „Dunje“, „Lastavica“, „Kekec“, „Košuta“ te u „Pčelici“.

Pedagoški standardi

Iz JU „Djeca Sarajeva“potvrdili su nam da su u ovih pet vrtića upisana još 23 mališana, a da je u pojedinim vrtićima, gdje su primljena djeca s poteškoćama u razvoju, umanjen broj djece u odgojnoj grupi, što je u skladu s pedagoškim standardima.

Avdulah Kovačević, predsjednik Upravnog odbora (UO) JU „Djeca Sarajeva“, ističe da su kapaciteti svi popunjeni, a roditelje djece koja nisu upisana poziva na strpljenje.

- I dalje je najduža lista čekanja na prostoru općine Novi Grad, gdje ima 11 javnih vrtića. Mnogi vrtići širom KS još uvijek čekaju na obnovu i liste čekanja ne bi postojale da ima dovoljno mjesta. Ne možemo primiti više djece nego što nam propisuju pedagoški standardi – rekao je Kovačević.

Ljekarsko uvjerenje

Kako su nam pojasnili iz JU „Djeca Sarajeva, roditelji djece koja su primljena u vrtiće, dužni su donijeti ljekarsko uvjerenje.

- Ljekarsko uvjerenje ne smije biti starije od 30 dana od prvog dana polaska djeteta u vrtić. Potpise ugovora s roditeljima počeli smo od 15. avgusta, a obnove ugovora za djecu koja nastavljaju koristiti naše usluge traju od 8. avgusta. Roditelji su dužni dostaviti i potvrdu o izmirenim obavezama, kako bi njihovo djete na vrijeme krenulo u vrtić – navode iz ove ustanove.


Nema povećanja broja časova za obavezni program

Iako je Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS najavljivalo da bi od septembra djeca koja pohađaju vrtiće u obaveznom programu pred polazak u školu, mogli nastavu imati dva puta sedmično, kako sada stvari stoje od toga neće biti ništa.

- Djeca su do sada bila obavezna da jednom sedmično idu u vrtić ili školu gdje se za njih izvodila nastava. Iako je bilo govora da će se povećati broj časova s dosadašnjih dva na četiri, od toga se odustalo. Roditelji će djecu i dalje dovoditi jednom sedmično – kazali su nam iz JU „Djeca Sarajeva“.


Vlasnik autorskih prava © avaz-roto press d.o.o.
ISSN 1840-3522.
Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača.